Acoustic Power

Klassieke muziek uit de vorige eeuw en jongeren vandaag, het is een moeilijke combinatie. Ik ervaar het sinds jaar en dag, als ik wel eens een stukje van Alban Berg durf opzetten in mijn lessen over de avant-garde in de  moderne kunst. Ons gehoorvermogen is verslaafd geraakt aan de gemakkelijke harmonie en het monotone ritme van de bass drum.

Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen bij het project ,,Acoustic Power”  waarmee het Concertgebouw een nieuwe generatie muziekliefhebbers probeert aan zich te binden. We kregen een muziekpedagoog in de klas en als tweede luik mochten we het gebouw zelf – één van de duizend gebouwen ter wereld, die je gezien moet hebben in je leven – gaan inademen met een miniconcert: de creatie van Peter Vermeersch voor het project en de mini-symfonie Sinfonietta van Janacek.

Achteraf wisten mijn schatjes van 6HWe vooral het workshopgedeelte te smaken; voor modern klassiek lopen ze nog altijd niet warm; maar sommigen durfden toch te bekennen, dat ze blij waren, dat ze eens zoiets konden meemaken. Gastvrouw Lisa Naert was er vanwege haar kinderachtig gedoe voor hen wel teveel aan.

Ik  vond beide uitvoeringen door het Westvlaams Symfonisch Orkest machtig, maar ik ben dan ook een liefhebber van veel koper; en ik ben ook grootgebracht met zoiets als symfonische rock – Keith Emerson van Emerson, Lake & Palmer gebruikte trouwens het Sinfonietta-motiefje in één van hun nummers – en dat kun je van jongeren vandaag niet zeggen.

Het was me allemaal een mooie illustratie van wat Eric Hobsbawm zo treffend beschrijft in zijn ,,Fractured Times”. Wat is er van klassieke muziek geworden? De zogenaamde hoge cultuur (met grote C) is snel aan het verdwijnen: ofwel blijft ze onbekend en onbemind voor de nieuwe generaties; of ze verzinkt in een zondvloed van een non-stop 24 uur op 24 elektronisch entertainment, de ,,grote simultane circusshow van geluid, vorm, beeld, kleur, celebrities in een spektakel dat de hedendaagse culturele ervaring uitmaakt.”

Daarom alleen al moet ik met mijn leerlingen naar het Concertgbouw, om er iets te beleven waar ze eigenlijk geen zin in hebben.

acousticpower

Te gast in Concertgebouw Brugge

P1050812

De workshop. De verhalen achter de muziek.