Brieven van een gedeporteerde uit Stadt des K.D.F.Wagens / april 1943 (deel 2)

Stadt des K.D.F. Wagens, den 22 April 1943

Beminde ouders,

Met mij gaat nog alles heel goed en ik verhoop van U beiden hetzelfde. Het is vandaag reeds de vijfde dag dat ik hier werk. Het werk is niet zwaar, alleenlijk veel stof, en daarbij wij rusten hier op tijd en stond en werken naar mate, ik werk samen met een jongen van Dudzeele, ik zit in de kelder te werken van de keuken. In de keuken is het veel beter dat weet U wel zelf, want in den kelder is er niets te vangen. Ik moet electrieke buizen, kabels en draden leggen. In het eerste ging het niet al te goed, maar nu gaat alles veel beter, en ben ik eenige weken reeds volle stielman. Denk eens dat ik nu twee stielen ken, bediende en electrieker, dat klinkt schoon hé! Bediende kan ik hier niet worden, want vreemde bedienden hebben ze niet noodig. Onze ploegbaas zegt dat ik goed Duitsch kan spreken.

Vandaag heb ik een voorschot ontvangen van tien mark op mijn daguur. Ik moet hier alle dagen één mark betalen voor mijn eten en heb ook een tabakkaart. Men bekomt hier zeven pakjes sigaretten van zes sigaretten in één week en dat kost 2,10 mark, alsook twee honderd vijftig grammen zeeppoeder en één stukje zeep in een maand voor veertig phenning. Het eten kan er door, natuurlijk is het beter thuis, dat weet U zelf wel. Ik heb nog morgen mijn wasch te doen, want ik heb ter gelegenheid van Paschen vier dagen betaald verlof. Ik za er van profiteeren om lang te slapen, want ik moet hier iederen morgen op om vijf uur, en ik ben op tijd zullen, want hier moeten ze niet zeggen ,,lange slaper”, gelijk U dat zegde.

Deze week hebben wij alarm gehad, ik had het zelf nooit gehoord, want ik slaap nog vaster dan thuis. Gelukkig zijn de vliegers niet boven ons geweest.

Ik weet nog niet hoeveel ik verdien, want ik werk voor een firma in Magdeburg hier, en er moet nog bericht toekomen van Magdeburg. Mama, zorg maar voor een overall voor mij, als mijn schorten hier versleten zijn, kan ik dan deze gebruiken.

Gelieve ook, als U een pak opstuurt een waschborsteltje in te steken om hier mijn wasch te scheuren. Ik geloof niet dat het brood zoolang zou kunnen bewaren. Ik heb nog een half tarwebrood en een koekebrood, dat laatste houd ik voor Paschen, dan kan ik nogmaals aan u denken, aan mijn brood is nog niets. Mijn maat zijn brood is reeds beschimmeld, ik denk dat het nat gebakken is. Het brood moet droog gebakken zijn. Als U ook kunt stuur een pak of twee biscuiten of koekjes en mijn pijp, maar maakt dat ze niet breekt,… Ik zal u wel op tijd schrijven, wanneer ik iets noodig heb.

Ik heb hier drie sargien gekregen, een laken, een fluwijn, een kom om uit te eten, een drinkkroes, lepel, vork en mes, alsook een groote kom om mijn wasch te doen. U ziet wel dat ik veel te veel rommel meegenomen heb.

Ik zal hier misschien patatten kunnen koopen bij de boeren om ’s avonds te eten, dan spaar ik mijn brood, de anderen die hier al lang zijn, doen het ook zoo. Men krijgt eten genoeg, ik kom iederen dag een twee boterhammen te kort, alsook wat vet, anders kom ik niets te kort; de koffie is hier bruin water, ze heeft geen smaak van koffie. Als U kunt stuur ook een pak havervlokken op om hier pap te maken, want men kan hier melk krijgen in de fabriek…

Aanvaard, Beminde ouders, mijn beste groeten, en heb maar goeden moed. Hoe is het met Petje?

Fernand

Kaartje van de 15de april onderwerg vanuit Magdeburg.

Kaartje van de 15de april onderwerg vanuit Magdeburg.

De ,,reis'' ging over Aken, Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Hannover naar Magdeburg. De bestemming leek aanvankelijk de Junkers-fabrieken in Halle/Saale, maar mijn  vader moest een deel van het traject terugkeren naar Fallersleben (Wolfsburg), halverwege tussen Magdeburg en Hannover.

De ,,reis” ging over Aken, Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Hannover naar Magdeburg. De bestemming leek aanvankelijk de Junkers-fabrieken in Halle/Saale, maar mijn vader moest een deel van het traject terugkeren naar Fallersleben (Wolfsburg), halverwege tussen Magdeburg en Hannover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s