Slow cooking on Sunday

 

Buiten houdt een storm met regenvlagen lelijk huis. Een lamb rack op een lage temperatuur garen in het oventje van de houtkachel biedt dan wat troost. Je schroeit vooraf wel vooraf het ribstuk dicht, een paar minuten maar, aan weerskanten in een beetje gebruinde boter op een hoger vuur. Nadien gaat het zo’n twintig minuutjes aan een economische temperatuur van 90° C het oventje in en dat bleek voldoende voor een van binnen mooi roze, maar sappig gebleven lamsribstukje. Intussen stonden er in datzelfde oventje al wat langer provençaalse tomaatjes zacht te worden. Wat look-rozemarijn-salieboter erbovenop en een potje gestoofde snijbonen maakten het zaakje helemaal af, overspoeld met een van zoonlief gekregen cabernet sauvignon van niemand minder dan Francis Ford Coppola. Intussen was de Brugse derby begonnen en dat bleek dan weer een complete afknapper. Gelukkig dat we het eten hadden.

Natuurlijk valt het consumeren van dit overheerlijke lamb rack  uit de supermarkt, wiens naam ik niet zal noemen, moeilijk te rijmen met de miserie van de schaapherders op Sardinië die dit weekend overal hun woede demonstreerden met het uitgieten van vaten onverkoopbare schapenmelk over de straatstenen, door de goedkopere import van Roemeense melk. We hopen het deze zomer te kunnen goed maken door onze kaas enkel nog rechtstreeks van de boer te kopen; we hopen dat de boeren gehoor vinden bij de EU, of dat ze zich verenigen in lokale coöperatieven om zelf hun melk te verwerken tot  heerlijke producten zoals bruss of pecorino, rechtstreeks aan de klant, waardoor ze uiteindelijk wel kunnen genieten van de winst die ze produceren.