Van Overtveldt zoekt 425 miljoen euro belastingfraude bij fiscale attesten voor giften

,,Jemand mußte Josef K. verleumdet haben, denn ohne daß er etwas Böses getan hätte, wurde er eines Morgens verhaftet.”  (Der Prozess, Kafka)

Heb je in deze kerstperiode nog wat vrijgevigheid over en denk je één of andere welzijnsorganisatie financieel te steunen, in ruil voor een fiscaal attest, houd dan vooral goed je attesten bij. Uitgerekend daags nadat onze briljante professor Van Overtveldt (NV-A) zijn plan voor de aanpak van de fiscale fraude bekend maakte – en we geloven al lang niet meer in de toevallige coïncidenties van het bestaan -, (1) kregen we een briefje in de bus. Voor een goed begrip: onze belastingregering wil 425 miljoen euro binnenrijven. We kregen van onze ,,eerstaanwezend inspecteur-adviseur” de volgende vraag om inlichtingen, namelijk: ,,de bewijsstukken te verstrekken voor de giften code 1394: ten belope van 400,00 Euro’’…
,,Mijnheer, mevrouw, wij willen uw fiscale toestand onderzoeken…’’ Met daaronder het dreigement van ,,overgaan tot een aanslag van ambtswege’’ en ,,bovendien administratief beboeten’’. Op het einde van deze in het Administratees opgestelde brief vol voetnoten die verwijzen naar artikels uit het wetboek, volgt dan nog een leuke rekensom als afsluiter. Wanneer moet het binnen zijn, meneer? ,,Dit antwoordformulier moet bij ons toekomen binnen een maand vanaf de derde werkdag die volgt op 02/12/2015’’. Reken zelf maar uit, hoeveel werkdagen de algemene administratie van de fiscaliteit/inkomstenbelastingen heeft in de kerstperiode… Met deze fiscale spitstechnologie gaan onze belastingdiensten vandaag de belastingontduiking te lijf.
Uiteraard gaan wij als brave, gemiddelde belastingplichtige met een normale burgerzin voor dit land, aan dit schrijven voldoen. Ik heb in mijn administratieve chaos zelfs vrij vlotjes de gevorderde attesten teruggevonden. Tegelijk stellen wij ons de vraag, aan welke ,,administratieve boete en aanslag van ambtswege’’ wij nu wel ternauwernood ontsnapt zijn, als we zo het vooropgestelde, te behalen bedrag van 425 miljoen euro bekijken.

P1050764

Minister Van Overtveldt denkt 425 miljoen euro te kunnen puren uit niet bewezen giften aan liefdadige instellingen.

We wensen de minister veel succes toe, maar niet met dit soort ,,fraudebestrijding’’. Waarom wil prof. Van Overtveldt per se zijn centjes sprokkelen bij mogelijks onzorgvuldige belastingbetalers, die i.t.t. zijn regering, graag iets over hebben voor organisaties die van deze wereld een betere wereld maken, maar ietwat vergeetachtig zijn en hun attesten niet bijhouden. Of bij die totaal incivieken die er terecht een probleem van maken, dat hun land er sinds 1970 nog geen enkele keer in geslaagd is om de 0,7% van het bnp te besteden aan waardevolle ontwikkelingsprojecten in het zuiden? Moeten zij per se ontmoedigd worden met hun giften van een paar honderd eurootjes?
We leven al lang niet meer in de illusie dat deze belastingregering de echte belastingontduiking via offshore nepbedrijven, Luxemburg, Kaaiman-eilanden en allerlei andere fiscale achterpoortjes en witwaspraktijken zal aanpakken. En als het dan toch over een grote zaak met hoge pieten gaat, kun je je zaakje nog altijd afkopen, niet waar. (2) Wat zou de afkoopsom kunnen zijn voor 400 Euro onbewezen giften aan liefdadige instellingen, mijnheer Van Overtveldt?
________________________________________

(1) http://www.radio1.be/programmas/de-ochtend/regering-wil-belastingfraude-aanpakken (4 december 2015)
(2) http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2557006/2015/12/15/Familie-Santens-koopt-belastingfraude-af.dhtml