Voor een handtekening van de Gouden Schoen.

Fernand Boone (79) is vandaag overleden, – je wordt er even stil van – de legendarische keeper van blauwzwart van toen keepers nog volledig in zwart tenue aantraden en met een volwaardige ,,keepersklakke’’ tegen het zonlicht, van toen er nog gespeeld werd in ,,De Klokke’’, langs de Torhoutsesteenweg, recht tegenover het gelijknamige café waar Boone zijn pintjes tapte na de match,… is niet meer.

Fernand-Boone

Ik herinner me die verkiezingszondag: Sint-Andries was zelfs nog Sint-Andries en niet Groot-Brugge . Mijn gemeenteschooltje gevuld met stemhokjes en wie parkeert er uitgerekend voor de deur van ons huis zijn wagen, om zijn stem uit te brengen? De Brugse Gouden Schoen! De eerste Club Brugge-speler die ooit van de Brusselse bobo’s goed genoeg bevonden werd om de trofee van beste Belgische voetbalspeler te krijgen; ’t was anders altijd weggelegd voor die van Anderlecht en nu voor een keeper dan nog.

Het huis stond in rep en roer, toen mijn moeder de zwarte held van Club herkende en aan de hand van pa mocht ik met ,,mijn poëzie’’ die ik gekregen had bij mijn eerste communie, naar buiten om een handtekening te vragen van de grote keeper. Later zouden daar enkel nog de allergrootsten bijkomen: Eddy Merckx en Raoul Lambert.

Het werd een zeldzame keer stil in de Klokke, toen Boone als geen ander zijn verdedigers voor hem kon uitschelden, als hij eens een te vermijden goal binnenkreeg. Een slechte verliezer, dat alleszins. Johnny ,,Tuborg’’, ,,Pier’’ Carteus en ,,Lotte’’ Lambert stonden er dan eerder beteuterd bij. Het verbeterde maar met de komst van Kurt Axelsson, de koele, flegmatieke Zweed met zijn fantasietjes, die niemand liet passeren. Boone was een typische lijnkeeper: ,,Meer penalty’s gepakt, dan dat ik er binnenkreeg,’’ pochte hij. (1) Toen waren er nog geen statistieken.
——————–
(1) http://dev.blue-army.com/nieuws/2009/04/eerste-brugse-gouden-schoen

De beker gewonnen met rechts Johnny ,,Tuborg''/Thio.

De beker gewonnen met rechts Johnny ,,Tuborg”/Thio.

boone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s