Westhoek 2: Boyau de la mort

Boyau is het Franse woord voor darm. De darm van de dood. Het Nederlandse ,,Dodengang’’ dekt in al zijn eerbied de lading niet. We kwamen er langs, langs die darm van de dood. Helemaal op het einde van de gang, langs de Belgische kant van het front, ligt de zogenaamde ,,muizenval’’, nauwelijks een paar tientallen meter verwijderd van de Duitse bunker.

Met handen en voeten legde een deskundige gids uit, waarom het pleintje voor de laatste Belgische schutterspost, een muizenval was. Het pleintje lag een paar meter verzonken in de totaal kapotgeschoten oevers van de IJzer. Het leek alleen maar beschutting te bieden voor het Belgisch afweergeschut. Maar de Belgen gooiden de muizenval vol met stekkerdraad, zodat de Duitse soldaten die de Belgische stellingen wilden veroveren, vast kwamen te zitten en zich niet meer konden verweren of niet meer weg geraakten. De Belgen staken de loop van hun geweer door de schietgaten en fusilleerden de Duitse soldaten genadeloos, terwijl ze als genette vogels vastzaten in de stekkerdraad, vanop nauwelijks een meter afstand.

Bij de obligate groepsfoto op de Duitse bunker schiet een leerling een speelgoedpistooltje af richting fotograaf. Het pijltje belandt enkele meter verderop in het malse gras, dat tegenwoordig de omwoelde poldergrond bedekt, waarover honderden en duizenden soldaten renden voor hun leven. De ouders van de leerling zijn nog niet zo lang geleden naar hier gevlucht, om ook hun leven en dat van zoonlief te redden van de gruwel, op de vlucht voor een andere oorlog. Ook die oorlog is nu ver weg; net zoals de dodengang een speelterrein is en niet langer de darm waardoor ten dode opgeschreven mensenvlees wordt geperst. We consumeren de oorlog als een ijsje op een zonnige dag. Het speelgoedpistool wordt in beslag genomen en je moet ook nog eens uitleggen waarom.
——————-

(1) http://www.horizon14-18.eu/boyaudelamort.html

 

IJzervlakte

IJzervlakte

                 (1)

(1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s