Gemeinschaftskunde und Grundgesetz

Een beetje provocerend die titel ,,Stemmen vanaf 16 jaar? Het boeit jongeren niet”. Het JOP-onderzoek stelt globaal minder belangstelling vast bij jongeren voor politiek. (1) Ik lees tijdens mijn Duits verblijf in DS: ,,Een op de drie vindt dat politici zich uitsluitend zouden moeten laten leiden door de mening van het volk.” Dat is dan allicht ongehinderd door enige kennis van onze grondwet, die door politici zelf grondig verwaarloosd is. Geen woord over het Europees beslissingsniveau bvb., terwijl de Europese Commissie, sedert de invoering van de eenheidsmunt, toch wel voor 70% beslist wat we hier nog mogen doen en laten.

Dan gaat het er hier toch iets ander aan toe. Hier behoort het vak ,,Gemeinschaftskunde”, zeg maar politieke wetenschap, tot het basispakket van elke leerling, twee lesuren per week en wie er meer van lust, kan dat, tot vier uren per week. Basistekst is de Duitse grondwet. ,,Populär ist der Text nicht, aber bedeutend: Das Grundgesetz ist das wichtigste Dokument unseres demokratischen Selbstverständnisses und die freiheitlichste Verfassung, die Deutschland in seiner Geschichte je hatte,” zegt de inleider in het boekje.

Kortom, de Duitsers hebben wijze lessen getrokken uit de schade die populistische avonturiers in het verleden aan hun land hebben berokkend. Hier in Vlaanderen gaan we het eerst nog eens aan den lijve moeten ondervinden.

P1110956

Duitsers leren tenminste nog wat er in de grondwet van hun land staat. Ze schatten iets beter de fratsen in van politieke avonturiers.

 

————-

(1) http://www.standaard.be/cnt/dmf20190322_04275270?_section=68351094&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=krantenkoppen&adh_i=44a29b0182e1da3c0071ea1503ef3ae5&imai=&M_BT=2697856714198