Bladval

Ooit je buurman met een lange stok herfstbladeren als olijven uit een boom zien ranselen? In Kortrijk kan dat. Ik wist eerst niet wat ik zag deze week, hallucinant, een Ligurisch oogsttafereel met netten op de bodem? Neen, de ginkgo van mijn buurman staat helgeel te branden in de herfstzon, maar blijkbaar doet het pijn aan de ogen van de arme man, want die bladeren moesten er ineens allemaal af.

Ik heb in totaal vier buurmannen. Van een andere krijg ik elk jaar de herfstbladeren teruggetrakteerd die afkomstig van onze bomen over de tuinmuur waaien. De man verwart sinds jaar en dag een tuin met een golfterrein, waar grassprietjes het hele jaar door 8.5 mm hoog mogen worden en mossen gezien worden als het meest schadelijke onkruid ter wereld. Deze week vond ik een massa van onze honderdjarige esdoorn afkomstige bladeren, teruggeworpen van over de tuinmuur. Tuinliefhebbers en natuurminnaars zijn niet altijd synoniem van elkaar.

Wat staat er nog op het programma tijdens de bladvalmaand? De compostbakken werden herschikt, niet alleen om de nieuwe bladoogst te ontvangen. Een mooie hoeveelheid afgewerkte compost ligt klaar om de fruitboompjes te planten, die komende woensdag bij VELT afgehaald mogen worden. Een lelijke, betonnen muur zal afgeschermd worden met een rij laagstammen (inlandse appelen en peren).

Een stukje van ,,the wilderness” wordt opnieuw in cultuur gebracht met een extra rij herfstframbozen. De bestaande rijen zijn na al die jaren zo expansief, dat er overal nieuwe scheuten uit de grond komen, maar ook midden in het tuinpad. Voorts dienen de twee wingerds tegen de achtergevel teruggedrongen. We zijn de bloempjes, de vruchtjes en de verstopte dakgoten een beetje beu aan het geraken.

Nu reeds in bloei: de winterkamperfoelie.

Groenblijvende, winterbloeiende kamperfoelie.

Groenblijvende, winterbloeiende kamperfoelie.

P1040828a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s