Nazomeren met mirabellen.

Een eerste week van september waarin het flink bleef nazomeren met enkele dagen naéén temperaturen van 25°C en meer. De stand van zaken: de mirabellenoogst was dit jaar een mager beestje; dat heeft meer temaken met het zeer koude voorjaar. Maar de weinige mirabellen die er zijn (in totaal toch bijna vier kilo; de helft in confituur gedraaid) zijn iets groter dan anders en bevatten zeer veel suiker. Ze werden dit jaar zeer laat geoogst: 9 september. Terwijl de ladder heen en weer geschoven werd, maakte ik van de gelegenheid gebruik om aan de zonnekant de kruin wat bij te snoeien. Een paar zware takken hingen al tot in het oude appelboompje aan de overkant van de tuin; langs de oostkant maakt de boom bijna geen takken meer, zodat de hoofdstam (een vork) nogal flink uit zijn lood begint te staan. De volgende stap is de grond rond de boom wat vrij maken voor bemesting.

Mirabellenoogst 2013.

Mirabellenoogst 2013.

 

Voor het eerst sinds lang dit jaar zijn er ook weer hoppebellen: een zaailing is ongemerkt toch in ons oogstappeltje geraakt en monopoliseert er de kruin: frisse, groene hoppebellen zijn het resultaat, die vrouwlief prompt recycleerde tot bloemenkrans aan de voordeur.

Humulus lupulus.

Humulus lupulus.

Na de vakantie werd de moestuin wat gefatsoeneerd en aangevuld met winterprei (3 euro voor 50 plantjes op de maandagmarkt). Voorts hebben we massa’s zuring (veel te veel); de tuinkers loopt op zijn einde (ik moet dringend wat van dat zaad oogsten); hier en daar is er nog een aardbei aan het rotten; doen het goed: rucola, krulpeterselie en de zomerprei; niet goed: dille en pastinaak (te veel schaduw allicht). De herfstframbozen beginnen eindelijk te kleuren, terwijl de bramen al over de top zijn.

Van onder naar boven: tuinkers, zuring, winterprei, krulpeterselie, aardbei, zomerprei, rucola, pastinaak, dille...

Van onder naar boven: tuinkers, zuring, winterprei, krulpeterselie, aardbei, zomerprei, rucola, pastinaak, dille…

Herfstframbozen beginnen eindelijk te kleuren.

Herfstframbozen beginnen eindelijk te kleuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s