1 mei, het feest van de ,,doublethink’’.

In Kortrijk gunde de ,,grote’’ (?) SP.a aan de kleinere, linkse broer dit jaar zelfs het recht niet om te flyeren en pamfletjes uit te delen in het park waar de ,,feestelijkheden’’ plaats vinden. Een groepje propaganda voerende PVDA’ers werden vriendelijk verzocht om buiten op het trottoir hun ding te doen. Zelfs flyertjes voor ,,Manifiesta’’ – geen exclusieve PVDA-gebeurtenis, want zowel Mayday-organisatoren Bond Moyson als ABVV organiseren het mee – overleefden de lokale censuur niet. In Antwerpen was er op 1 mei vandaag tenminste een stoet van feestgangers in twee schuiven: de leden van de SP.a voorop en met een tussenruimte van enkele honderden meter de PVDA. Zelfs in de stad van de keizer van Oostende is er nog een 1 mei stoet, waar de PVDA achteraan mee aansloot. In Kortrijk is er al jarenlang geen stoet meer.
Mede-organisator van het 1 mei festival in Kortrijk ABVV doet alsof zijn neus bloedt. Meer dan 160 vakbondsmilitanten van het ABVV kandideren op 25 mei op PVDA-verkiezingslijsten, maar de socialistische vakbondstop steekt zijn eigen leden op het Feest van de Arbeid het figuurlijke mes in de rug. Een stem voor de PVDA zou een weggegooide stem zijn…
1 mei 2014 gaat de geschiedenis in als het feest van de doublethink: de vakbond accepteert tegelijkertijd twee tegenstrijdige visies. De SP.a heeft het niet goed gedaan in de voorbije regeringen, want: geen onderwijshervorming in het secundair – er wordt integendeel zonder veel pardon flink bespaard in het onderwijs; een blijvend tekort aan sociale woningen en leningen; de GAS-boetes van de neoliberale strafstaat mee goedgekeurd; jonge werkzoekenden straffen door de inschakelingsuitkering af te pakken onder het mom van ,,activering’’; jonge werklozen veroordelen tot het precariaat met allerlei nepstatuten, onbetaalde stages en IBO-contracten , een mini-job of een interimcontract. Brugpensioenregelingen en tbs worden schaamteloos te grabbel gegooid. Desalniettemin verdient de SP.a alle ABVV-steun en zou ze de enige garantie zijn tegen de doorbraak van rechts, aldus de vakbondsbonzen van de top, de nomenclatura zeg maar, want heel vaak wisselen deze oligarchen van petje: het vakbondspetje wordt afgezet en ingeruild voor politieke, veelal loze beloftes in verkiezingstijd. Je vraagt je als elke maand trouw zijn lidgeld betalend vakbondslid af of deze bobo’s nog wel op de hoogte zijn van wat er op de werkvloer gebeurt.
De ABVV-militanten in de bedrijven, waar jobs op de helling staan, de deuren gesloten worden of stakingen uitbrekingen, weten wel beter. Ze zien welke partij mee aan de fabriekspoorten solidair is, jaar na jaar, als het slecht gaat. Dat is de PVDA en dat zijn niet de salonsocialisten van de SP.a.

Foto Sylvie Vandekerckhove.

Foto Sylvie Vandekerckhove.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s