Gebuisd voor de Kafka-test: brief aan Q.

Geachte heer burgemeester,

Bij het nieuws van de zoveelste deportatie in mijn stad, moest ik automatisch aan volgende beginregels van Kafka’s ,,Der Prozess” denken:

,,Jemand mußte Josef K. verleumdet haben,
denn ohne daß er etwas Böses getan hätte,
wurde er eines Morgens verhaftet.”

Als voormalig staatssecretaris van administratieve vereenvoudiging in 2003 bent u grandioos gebuisd voor uw eigen in het leven geroepen Kafka-test. Ofwel is deze enkel bedoeld voor de kapitaalkrachtige klasse die opbotst tegen de fiscale, sociale en milieugerelateerde reguleringen in dit land en niet voor uitgeprocedeerde nieuwkomers. Zij krijgen na een zevenjarig verblijf alhier en volledige integratie, na een ellenlange juridische en administratieve procedure het deksel op de neus en worden met de hulp van uw politie ’s morgens als misdadigers opgepakt. Hen wordt het elementair recht ontzegd om afscheid te nemen van vrienden en kennissen, laat staan zelfs hun bezittingen in hun ransel te stoppen. Kinderen worden van school gehaald en apart van hun ouders gedeporteerd en opgesloten, na een ,,administratief vereenvoudigde” asielprocedure die… zeven jaar duurde.

qfeliciteertkafka

Ik heb het over de Albanees-Servische familie Halili, waarvan de twintigjarige dochter Almira in haar laatste jaar Centrum Deeltijds Leren zit en in juni haar diploma zou behalen. En er zijn voorgaanden. Ik fris even uw geheugen op met de zaak Navid Sharifi, student aan dat zelfde instituut en het al even schrijnende verhaal van Fatlum Qafaj en zijn gezin uit Bissegem (1) of het gezin Faiz. Telkens gaat het om nieuwkomers die in al te langdurige, administratieve asielprocedures verzeild geraken, in die tussentijd volop integereren in onze maatschappij met schoollopende kinderen en uiteindelijk op een hardvochtige manier, als misdadigers opgepakt worden. Bij deze ,,verwijdering” worden elementaire, maar universele mensenrechten met de voeten getreden. Wellicht zijn er nog tal van andere uitwijzingen waarvan de pers en Kortrijk nauwelijks op de hoogte is, maar die op dezelfde manier ongestoord uitgevoerd kunnen worden en hebben we hier te maken met het topje van de ijsberg.

Kinderen van het gedeporteerde gezin Halili uit Kortrijk.

Kinderen van het gedeporteerde gezin Halili uit Kortrijk.

Als bewijs hiervan: de schandalige manier waarop het busje van Vreemdelingenzaken, vergezeld van één van uw politiecombi’s – want blijkbaar is een meisje van 20 staatsgevaarlijk en kan de dienst Vreemdelingenzaken deze job niet alleen aan – bij het huis in de Veldstraat aangekomen, rechtsomkeer maakte, terug richting gesloten centrum in Steenokkerzeel, omdat er wat vrienden en wat pers haar stonden op te wachten. Het meisje mocht niet eens haar spullen bijeengaren. (2) U schuwt elke ruchtbaarheid over deze zaak, omdat ze stinkt en totaal niet in overeenstemming is met uw zogezegd liberale principes (?), die u elders zo graag gaat uitbazuinen – tot zelfs in Kiev – maar niet bij ons, in uw eigen stad. Het Kantiaanse begrip ,,wereldburgerschap”, bouwsteen van de Verlichting in Europa: ooit van gehoord, Mr. Q?

Ik maak me geen illusies. U zult zich als volleerde advocaat verstoppen achter een luguber legalisme, zoals dat van staatssecretaris Francken: de wet is de wet. Vroeger bood de brede rug van Maggie uitkomst (3). Soms is dat nog niet genoeg en speelt u Pontius Pilatus en beweert u dat de dienst Vreemdelingenzaken niet overlegt met u, wat een regelrechte leugen is, want ze vroeg en kreeg de begeleiding van een Kortrijkse politiecombi.

Beste Q, ik wil u hierbij niet eens betichten van enige harteloosheid, wel van een gebrek aan kennis van het liberalisme. Maar wat veel erger is: u bent een slechte politicus. U was jarenlang staatssecretaris van administratieve vereenvoudiging en toch moeten gezinnen nog zeven jaar wachten op een (negatieve) beslissing van de administratie. Ofwel heeft u ons voorgelogen en ons niet verteld dat die administratieve vereenvoudiging niet voor iedereen geldt. In dat geval is iedere Kortrijkzaan voortaan Josef K.

Met de meeste hoogachting,

Josef K.

————————-
(1) https://patrickghyselen.wordpress.com/k-town-anytown/bij-de-arrestatie-van-fatlum-en-zijn-familie/

(2) http://m.hln.be/regio/nieuws-uit-kortrijk/almira-mag-bagage-niet-ophalen-a2251469/?utm_source=hootsuite&utm_medium=Social&utm_campaign=socialredactie&utm_content=nieuws

(3) https://patrickghyselen.wordpress.com/k-town-anytown/wat-ik-nog-aan-maggie-wou-vragen-maar-ik-kreeg-er-de-gelegenheid-niet-toe/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s