,,Hors les rails”/Ontspoord

,,Hors les rails’’ (Sinksen10)

K-Town leeft één weekend per jaar. Volk van allerlei pluimage komt afgezakt naar ’t stad. Dan is daar het moment om nog eens onder de mensen te komen. De terrassen afgeladen vol; zolders en garages vol rommel op straat uitgekeerd. Onverkoopbare rommel blijft ’s avonds gewoon op straat achter, tussen de kartonnen dozen. Iemand vaart er wel bij.

Dell’Anno dicht; de K geopend. De stad houdt het leven niet vol; de va-et-vient kan niet verhelen dat K-Town al jaren stagneert. Eén nationaal record misschien teruggewonnen: dat van het grootste aantal vierkante meter shoppingcenter-oppervlak per inwoner, in schrijnend contrast met de primeur destijds van de eerste autovrije winkelwandelstraat. De stad en zijn achteruitboerende commerce.

Lichtpunt in heel dat partytentjes-gedoe:  Zic Zazou of tien ouwe rakkers uit Amiens die met een afgedankte locomotief door de stad trekken: een vleugje nostalgie, maar geen miniatuurtreintje, waaraan je zomaar voorbijloopt, wel een flink uit de kluiten gewassen gevaarte, dampend en gevaarlijk sissend en fluitend als een oververhitte waterketel, eens het de wet van de inertie overwint. Opzwepende kopers, een nerveuze bas en wat rockgitaar eroverheen, het euphonium van nonkel Piet en de slapstick doen de rest. Heel de straatact verloopt schitterend  synchroon en gesmeerd; de pannes en ontploffingen uitgemeten getimed tot op een fractie van een seconde. Infrabel en wat er nog overblijft van onze Nationale Maatschappij der BuurtSpoorwegen kunnen beschikken. Ofwel werven ze deze ,,Navigators’’ meteen aan.

We nemen voortaan deze trein der traagheid; een spoorbedding wordt een xylofoon; bij een overweg weerklinkt het klokkenspel. Je duikt ergens onder in een provincienest langs de ijzerweg, ja, waarom niet K-Town? Vertragingen in het uurschema worden ingehaald; buitensporige rampen voorzichtig vermeden: ,,Hors les rails’’. Je bent blij dat je niet op de buiten genesteld bent, want al te lokale stationnetjes worden afgeschaft. Eénmalige verzoening met de stad en zijn te grote, warme station. In een station kun je overnachten. Het station als mond van de stad, meer dan ,,un simple lieu de transit’’.

zondag 23 mei 2010

Bronnen:

http://www.sicalines.com/spectacle-25-Hors-les-rails.html#

http://www.ziczazou.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s