Meer Nanterre dan Montmartre nodig op de Vlasmarkt.

Kortrijk ondersteunt de horeca.

Ik weet niet welk onderschrift ik bij deze foto zou moeten verzinnen: Kortrijk ondersteunt de horeca! Op de Vlasmarkt? Valt nog te bezien. De grote opkuis van dit pleintje met betonboeren die op- en afrijden, is volop bezig en roept vragen op. De meeste politieke partijen geloven er al lang niet meer in. Er was al eens een creatieve stoet en een petitie-actie voor het behoud van dit gezellige pleintje. De meer creatieve dan recreatieve jeugd die zijn gading niet vond in het beruchte ,,stroatje’’, kon naar de Vlasmarkt. Want er is de jeugd en de jeugd.

In 2009 werd door het stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) projectontwikkelaar NV Batisco geselecteerd om er maar liefst zeven appartementen, een gelijkvloerse horecazaak en een ondergrondse parkeergarage te realiseren (foto infra). Wonen èn winkelen niet direct verenigbaar èn met de bestaande uitgaansfunctie aan dit plein? Voor het SOK nooit een probleem.

Is het dossier Vlasmarkt inzet van de gemeenteraadsverkiezingen 2012? Het ziet er niet naar uit. De meeste politieke partijen staren naar de Zwevegemsestraat als naar een lichtbak. De zoon van de burgemeester vond het niettemin opportuun op de website van ,,De Redactie’’ volgende wens te formuleren, gericht aan het beleid van papa: ,, Ik zou graag willen dat de Vlasmarkt het Montmartre wordt van Kortrijk. Laat de jeugd vrij en vrank zichzelf zijn op dit plein!’’ Mijn vermeende alter-ego Pär Unglück had overschot van gelijk om dit als ,,buiten proportie’’ en ,,van weinig kennis getuigend’’ te bestempelen (1).

Meer dan Montmartre had ik liever een pleidooi gehoord voor Paris Nanterre en zijn ,,Ferme du bonheur’’ (2) in de schaduw van de immer uitdeinende La Défense. ,,Reconquête d’un délaissé’’ klinkt de ondertitel: het terugwinnen van wat verwaarloosd werd, een streep onbebouwd land ooit bestemd om er een invalsweg door te trekken bijvoorbeeld, welke gemeente of stad heeft dit niet? De ultieme droom zou wel es kunnen zijn, dat de vrijgekomen gapende leegte die door het slopen van de Maxim’s en aanpalende krochten vrijkomt, teruggewonnen kan worden. In het binnengebiedje tussen Vlasmarkt en de achtergevels van de Lange Steenstraat ontluikt zelfs wat oudstedelijk groen. Maar neen, niets van dit alles. Liever het ingebakken conflict van nieuwe bewoners die wakker zullen liggen van het nachtlawaai van de levendige Vlasmarkt, die op zijn beurt dan weer zal moeten inbinden met geluidsbegrenzers en minder terras buiten etc., de verbolgen winkelhouder die de bierlucht van zijn winkelpui ’s morgens moet wegspuiten met zijn hogedrukreiniger. Voorspelbare verhalen.

De ontwikkelaars van deze site promoten een eenzijdige visie op de stad: het uitzuiveren van de toegang naar het Gouden Kalf en dan is het discours over ,,een stad waar je wil wonen’’ een mooie, maar leugenachtige verpakking. Gulzig hapt het SOK in restgronden en sociaal onaangepaste perceeltjes die deze visie dreigen te verstoren. Die bohème-cafeetjes gaan eraan. Ik denk dat we niet meer Montmartre, maar wel meer Nanterre nodig hebben: de ,,Ferme du Bonheur’’ verdedigt een ander soort territorium: ,,de willekeurige ontmoetingen en de ,,convivialité’’ bedreigen niet de stad, maar verrijken ze juist.’’ De ,,Ferme’’ is een demystificatie van de visie dat sociale harmonie het resultaat is van een goed geordende lokale context. De stad moet een veld van mogelijkheden blijven. De stad is een collectieve tekening, geen product van de betonboeren die de vrije hand krijgen. Haal die geiten uit Rollegem naar de Vlasmarkt!

Zo ziet de westkant van de Vlasmarkt er straks uit, nu de betonboeren hun gang mogen gaan.(3)

______________________________
(1) http://perongeluck.wordpress.com/2012/06/17/van-oude-en-nieuwe-zakken/
(2) http://www.lafermedubonheur.fr/le-projet/
(3) http://www.stadsontwikkelingkortrijk.be/projecten/vlasmarkt/index.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s