O.L.V. ter Ruste (wandelknooppunt 62)

De wandeling herdaan die we jaren geleden in allerlei variaties misschien wel tientallen keren deden met Paddy. Intussen blijkt mijn traject opgenomen in het Vlaams wandelnetwerk, met start en aankomst op nr. 62 (de sinds 2004 beschermde veldkapel Onze Lieve Vrouw ter Ruste op de hoek Maagdestraat/Kooigembosstraat). Tussendoor werk je de nummers 73, 72, 70, 69, 64 en 63 af, goed voor zo’n 5,6 km en ruim een uurtje stappen (1). Helemaal in het begin bestijg je de met het Kooigembos beboste oude getuigenheuvel (40 meter boven de zeespiegel), waarbij je een prachtig zicht krijgt over de Scheldevallei van Kluisberg tot Mont St-Aubert. Het mooiste landschap van Kortrijk vind je dus in de staart van Kooigem. De afzink naar de Scheldevallei is na al die jaren wel nog altijd even modderig.

P1100039A

O.L.Vrouw ter Ruste met koortslintje

Maar eerst nog even terug naar de kapel die ook wel Peterskapelletje genoemd wordt. De oudste vermelding is een kadasterplan van 1885. Ze wordt in het register van onroerend erfgoed beschreven als:

,,Bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldak bekroond door ijzeren kruis. Puntgevel met rondbogige muuropening met ijzeren traliewerk. De hoeken worden beschermd door twee zwartbeschilderde paaltjes. Eenvoudig en deels blauwbeschilderd interieur en beeld van de Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste met kind.”

Verderop dwars je de oude treinlijn 85 die ooit Herseaux verbond met Avelgem (2). De lijn werd door de provincie omgeturnd tot een ietwat te clean fietspad met de naam ,,Trimaarzate”, verwijzend naar de ,,trimards” of Vlaamse grens- en seizoensarbeiders die naar Noord-Frankrijk trokken. Verderop is er het Kraaibos en ’t Hof van Spiere (een vernieuwd en vrij mondain uitziend B&B dinges), in vergelijking dan toch met de meer schamele koeplekjes, die je op Spieres grondgebied ziet opduiken en waar aangespoelde Noord-Fransen huizen.

Tussendoor mag je ook een mooie doorkijk op het kasteel van Spiere niet missen. De schaapjes op de voorgrond doen me denken aan een still uit Greenaways The Draughtsman’s Contract en Michael Nymans soundtrack gaat door mijn hoofd spoken met: ,,Chasing Sheep is Best Left to Shepherds”.

Ik passeer tussendoor ook aan wat ik mij meen te herinneren als de villa van burgemeester Dirk Walraet en ik vraag mij af of hij nog altijd het vuur van de eerste legislatuur in zich zou hebben; intussen is de burgemeester wel al vier keer herkozen. Hopelijk gaat het met hem beter dan met zijn laurierserres, die er schijnbaar ongebruikt bijliggen. Heb je minder tijd, dan kun je je lus inkorten via Driehoven.

 

 

 


 

(1)

Kooigemwandeling

(2) https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_85