SOS Gaza-benefiet: de weggewaaide kindertekening.

De weggewaaide kindertekening.

De weggewaaide kindertekening.

Een kleine duizend mensen kwamen naar de solidariteitsactie SOS-Gaza in en rond Budascoop in het ,,mirakelstraatje’’. Er werd niet alleen geld ingezameld voor een ziekenhuis in Gaza, maar er waren ook debatten, optredens en een veiling. De actie leverde zeker 20.000 euro op om de Palestijnen te helpen. Het totale bedrag wordt pas later bekend. ‘Er is zoveel geld gestort via de livesteam dat we dat bedrag pas later zullen kennen’, zeggen organisatoren Jamal Mounir Qnioun van de vzw People Help People en Filip Desmet van Partij van de Arbeid. (1)
En waar kwamen al die jonge, uitstekend Nederlands sprekende moslima’s vandaan, die onze petitie tegen de Vlaamse handelsmissie ter bevordering van export vanuit en naar Israël kwamen tekenen? Er was nogal wat volk uit Antwerpen overgekomen, te oordelen aan de postnummers op de petitie. De Arabische gemeenschap die de vzw People Help People massaal op de been bracht, bleek overwegend Marokkaans.

Vrouwen uit alle werelddelen in het mirakelstraatje. (Foto HN)

Vrouwen uit alle werelddelen in het mirakelstraatje. (Foto HN)

Als we het over de creatie van Israël en de Palestijnse kwestie hebben, vragen leerlingen mij soms of er wel een definitieve oplossing mogelijk is. In het boekje van Lucas Catherine en Charles Ducal, uitgebracht na de vorige Gaza-invasie in 2008-2009 (2), lees ik dat de tweestatenoplossing, die ik in mijn cursus over de statenloze volkeren nogal eens naar voren schuif, omdat ze in tal van vredesakkoorden tussen Palestijnen en Israëlieten uitgevoerd had moeten worden, door de feiten achterhaald is. De Westbank en Oost-Jeruzalem zijn de jongste jaren zo verregaande gekoloniseerd geworden door Israël, dat Palestijnse autonomie verderaf ligt dan ooit. Ik denk dan aan het alternatief: de binationale staat, zoals bij ons: twee naties in één staat verenigd, of een zogenaamd verenigd koninkrijk, minder ver van ons verwijderd dan Israël-Palestina en hoe lang die nog mogen bestaan. Deze week misschien uitsluitsel.

———————————–

(1) http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLEVA_01266519&pid=4218457
(2) Lucas Catherine en Charles Ducal, Gaza. Geschiedenis van de Palestijnse tragedie, EPO, 160 p.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s