Taalrel frituur Grand Place geen alleenstaand geval.

Rudolf Scherpereel was met zijn démarche om de frituuruitbater van ,,Grand Place” zijn naam te doen vervlaamschen, duidelijk niet aan zijn proefstuk toe. Nog maar twee weken geleden hield een andere frituurexploitant het op de Kortrijkse Grote Markt reeds na enkele uren voor bekeken. Op precies dezelfde plaats – hoek Graanmarkt/Grote Markt – had frituur ,,Bertrand” er nog maar net postgevat, toen een taalagent van de stad Kortrijk langskwam, om het menu en het uithangbord te inspecteren op hun taalzuiverheid. Fricadellen, satés en boulettes kon de uitbater op zijn kaart nog snel met viltstift doorstrepen en vervangen door de benamingen frituurworsten, vleesspitjes en vleesballen, maar met het kolossale opschrift ,,Bertrand” was dat niet mogelijk.

De taalagent – die overigens met twaalf andere taalagenten eindelijk na al die jaren het onvolledige operationeel kader van commissaris Eeckhout vervolledigt in de Groeningestad – was vrij kordaat in zijn optreden. Ofwel kon de friturist een GAS-boete ophoesten van 250 Euro ofwel moest hij meteen weg. De taalagent – een ex-werkloze germanist – voerde aan dat de frituur enkel kon blijven, als de naam ,,Bertrand” veranderd werd in de Vlaamse originele naam ,,Ebertram”, naar de monnik uit de zevende eeuw die destijds samen met Kwintijn en Audomarus onze contreien kwam kerstenen.

Intussen heeft de taalbrigade ook al het paviljoen aan de overkant van de hoek met de Graanmarkt in de mot, waar het designbureau Pili Pili zijn intrek nam, op vraag van de vroegere design-gezinde burgemeester Stefaan De Clerck. Een dubbele doorn in het oog van de nieuwe stadscoalitie. De taalbrigade zit wel enigszins met een probleem, omdat er geen enkele Vlaamse, inheemse groenten- of kruidensoort als equivalent kan opgelegd worden als alternatief voor de naam Pili pili.

Frituur ,,Bertrand'' moest al na enkele uren weg van de taalpolitie.

Frituur ,,Bertrand” moest al na enkele uren weg van de taalpolitie.

Lees ook: http://kortrijkscheefbekeken.com/2013/05/29/schepen-marc-lemaitre-legt-functie-neer/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s