Tribuna(a)l: Antigone na de ,,hervorming’’ van justitie.

,,Tribuna(a)l’’ is een schrijnende voorstelling van Antigone: de rechtbank als pijnbank voor de kleine luyden met hun miserie. Zelden werd klassenjustitie zo duidelijk aan de kaak gesteld als in deze voorstelling. Verbist en Ruëll verzamelden hun materiaal in de kleine, correctionele rechtbanken overal te lande en maakten er een harde, onverbloemde, bijwijlen aangrijpende pêle mêle van. De underdogs in onze maatschappij die bovenop al hun ellende door een hoogvaardige justitie nog eens worden vermalen tot grut.

Het is geen toeval dat de rollen van de justitiespelers – advocaten, rechters, openbare aanklagers, griffiers – door professionele acteurs gespeeld worden (tweetalig Antigone-acteurs en Théâtre National Bxl) en die van de beklaagden/slachtoffers door gewone mensen. Ze worden herleid tot figuranten in een juridisch spel, waarbij een rechter als god de vader troont boven het uitschot. Met: ,,Zijt ge hier weeral?’’ en ,,Kent ge mij niet meer?’’ of ,,Doe een keer uw handen uit uw zakken!’’ als van sterke empathie getuigende begroetingen van diegene die terecht staat.

Tribuna(a)l © Giacinto Caponio

Tribuna(a)l © Giacinto Caponio

Boeiend ook hoe de theatermakers drie types van rechters distilleerden uit het verzamelde materiaal. De legalistische rechter (Tania Van der Sanden) mag de toon zetten; de meer inlevende, begripsvolle rechter doet nauwelijks vermoeden, dat het stuk eindigt met een wel zeer cynische, vet in de verf gezette brulaap van een mandataris, een onverbeterlijke aparatsjik, grotesk in zijn ronduit racistische vooroordelen en moppen. Zo iemand moet dan oordelen… over anderen. Idem aan de advocatenzijde: van de geëngageerde, nog geëmotioneerd rakende jonge pleiter vol vuur tot de routineuze poenscheppers van advocaten die nauwelijks hun dossiers kennen… of te laat komen. Zo iemand moet dan anderen verdedigen…

Tribuna(a)l is pijnlijk realistisch voor wie ooit zelf de harde justitiebanken dacht te kunnen trotseren en er hetzij gerechtigheid zocht als slachtoffer; hetzij er verzachtende omstandigheden probeerde in te roepen als dader. Je komt gegarandeerd geradbraakt uit deze juridische mallemolen: er is geen andere uitweg.

Het komt allemaal schrijnend tot uiting in een zoals veel andere zaken, al even routineus als terloops behandelde zaak over mensenhandel – voor mij ontegensprekelijk het hoogtepunt van de twee uren durende martelgang -. Dat je gsm-nummer in het geheugen zit van één van de mensentrafikanten is voor een sans-papier al voldoende om één jaar in voorhechtenis te zitten…
Tribuna(a)l is een statement, gericht aan alle (ex)-ministers van justitie en haal die van integratie, vreemdelingenbeleid en migratie, tewerkstelling en sociale zaken er ook maar bij, voor al hetgeen ze in het verleden hebben nagelaten te doen of nog altijd niet doen: de hervorming van justitie, het afwegen van de wetten aan de moraliteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s