Tussen Evangelieboom en Ooievaarsnest

Een wandelingetje in de vallei van de Keibeek, tussen Evangelieboom en Ooievaarsnest voert langs de wandelknoopnummers 5, 6, 7 en 8 (Land van Mortagne). Het traject heeft niet veel om het lijf, maar zo dicht bij Kortrijk-centrum zit je wel onmiddellijk in het platteland en enkele kerkwegels werden recentelijk bestraat.  Ook op het asfalt kom je weinig voertuigen tegen.

 

 

 

Uitbreiding

Intussen hebben we de wandeling een paar keer doorgetrokken richting spaarbekken Keibeek. Op het einde van het Ooievaarspad ga je gewoon rechtdoor richting Evangelieboomstraat (knooppunt 8). Die dwars je dan richting nr. 13 , maar  na enkele honderden meter landweg, sla je links af, richting Oudhofpad. Op de plaats waar de Keibeek de karrenweg dwarst zie je links een vrij groot rietveld, het bufferbekken van de Keibeek, waar je helemaal rond kunt wandelen, om nadien dezelfde weg terug te nemen. Je kan ook via het Oudhofpad en de gelijknamige hoeve terugkeren richting Sint-Denijseweg, maar deze verbindingsweg is niet zo aangenaam voor wandelaars, vanwege de voorbijrazende auto’s.

Het rietveld in het bufferbekken is een ongewoon biotoop voor Kortrijk en verdient zeker wat aandacht; een deel van het bekken is intussen ook een jong bos geworden met els, populier en wilg. Met het hakhout werden houtwallen aangelegd, waarschijnlijk met de bedoeling om het gebiedje ecologisch te beheren. Het bufferbekken werd in de jaren ’90 aangelegd om verderop stroomafwaarts de nieuwe verkavelingen in Zwevegem (ter Winkel) te behoeden voor overstromingen. Ik vraag me af hoe vaak de Keibeek eigenlijk nog buiten zijn oevers treedt. Zeker dit jaar is de waterstand van de beek zeer laag.

 

Advertenties