Tussen Evangelieboom en Ooievaarsnest

Een wandelingetje in de vallei van de Keibeek, tussen Evangelieboom en Ooievaarsnest voert langs de wandelknoopnummers 5, 6, 7 en 8 (Land van Mortagne). Het traject heeft niet veel om het lijf, maar zo dicht bij Kortrijk-centrum zit je wel onmiddellijk in het platteland en enkele kerkwegels werden recentelijk bestraat.  Ook op het asfalt kom je weinig voertuigen tegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitbreiding 1: richting bufferbekken Keibeek

Intussen hebben we de wandeling een paar keer doorgetrokken richting spaarbekken Keibeek. Op het einde van het Ooievaarspad ga je gewoon rechtdoor richting Evangelieboomstraat (knooppunt 8). Die dwars je dan richting nr. 13 , maar  na enkele honderden meter landweg, sla je links af, richting Oudhofpad. Op de plaats waar de Keibeek de karrenweg dwarst zie je links een vrij groot rietveld, het bufferbekken van de Keibeek, waar je helemaal rond kunt wandelen, om nadien dezelfde weg terug te nemen. Je kan ook via het Oudhofpad en de gelijknamige hoeve terugkeren richting Sint-Denijseweg, maar deze verbindingsweg is niet zo aangenaam voor wandelaars, vanwege de voorbijrazende auto’s.

Het rietveld in het bufferbekken is een ongewoon biotoop voor Kortrijk en verdient zeker wat aandacht; een deel van het bekken is intussen ook een jong bos geworden met els, populier en wilg. Met het hakhout werden houtwallen aangelegd, waarschijnlijk met de bedoeling om het gebiedje ecologisch te beheren. Het bufferbekken werd in de jaren ’90 aangelegd om verderop stroomafwaarts de nieuwe verkavelingen in Zwevegem (ter Winkel) te behoeden voor overstromingen. Ik vraag me af hoe vaak de Keibeek eigenlijk nog buiten zijn oevers treedt. Zeker dit jaar is de waterstand van de beek zeer laag.

 

 

 

 

 

 

Uitbreiding 2: richting ter Winckele

Maar je kunt als startpunt ook het spaarbekken aan de Keibeek nemen, bereikbaar via de Bad Godesberglaan. Met een omtrekbeweging rond het spaarbekken om vervolgens de Beekstraat te dwarsen ter hoogte van het vroegere café ,,De Drie Kaven”, gaat één van de zijsprongen  van de Beekstraat na een paar honderd meter over in een prachtig heraangelegde voetweg, vrij recht snijdend door de koren- en bietenvelden richting molens van Zwevegem: Mortiers molen en de romp van de Stenen molen komen in zicht. Het is meteen één van de laatste, nog relatief open gebieden tussen Kortrijk en de draadtrekkersgemeente.

Na een vrij lang, recht stukvoetweg maak je de afbuiging naar links over de kunstmatig aangelegde dijk, die de verkaveling ter Winckele moet afschermen van het overstromingsgebied van de Keibeek, allemaal het gevolg van een onoordeelkundig aangesneden woonuitbreidingszone in vol overstromingsgebied door het toenmalig CVP-bestuur in de jaren ’90. Deze dijk en het watersas werden opgesmukt met een zeventigtal eiken vijftien jaar geleden, maar daar merk je niet veel van. (1) De herdenkingsplaten van dit bekroonde ,,landschapsproject” zijn volledig overgroeid.

Terugkeren in de richting Kortrijk doe je via de eerste links, de Morinnenstraat, langs de hoeve Goed te Schellebrouck, een gesloten vierkantshoeve.

IMG_20190615_174458IMG_20190615_173844a

IMG_20190615_175330

bricolage flamand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(1) https://www.nieuwsblad.be/cnt/nbrz17032003_024

 

 

 

 

 

———–