Vlasmarkt plein van vrede, hoop en democratie

Hart boven hard doopte n.a.v. de aanslagen in Parijs, de repressieve maatregelen en oorlogsretoriek, waarbij oorlogsvluchtelingen nog eens de klos dreigen te worden, het Kortrijkse pleintje de Vlasmarkt om tot een plein van de vrede, hoop en de democratie. Door de aanwezigheid van de autorally kon HbH niet over de Grote Markt naar de ,,pont du coeur” stappen en dus werd het dan maar een alternatief traject.

Katrien Verschaeve: ,,Onze optocht stond in teken van meer solidariteit, meer vrede en meer democratie, aansluitend bij de hartenwensen van HbH: diversiteit is realiteit, wees wereldwijs en doe de democratie.

Wij zijn hier om ons medeleven te betuigen met de slachtoffers van de laffe aanslagen van I.S. in Parijs. Zoals hun namen verraden komen ze uit Algerije, België, Brazilië, Chili en 10 andere landen. De slachtoffers van Parijs vertegenwoordigen de hele wereld in al zijn diversiteit.
De fanatici van I.S. hebben niet alleen Parijs op hun geweten. De dag voordien voerden ze in Beiroet een aanslag uit met 37 doden en 200 gewonden. Ook het neerhalen van het Russisch vliegtuig boven de Sinaï was hun werk. Dagelijks terroriseert I.S. hele provincies in Irak en Syrië.
Tienduizenden mensen slaan vandaag op de vlucht voor I.S. en zoeken hier bescherming. Het is dan ook cynisch dat sommigen deze vluchtelingen willen verantwoordelijk stellen voor de I.S.-misdaden en voor hen de grenzen willen sluiten.
Vluchtelingen en terreur zijn in het Midden-Oosten vooral een gevolg van de oorlog in Irak. Door de interventie in Lybië is de situatie er alleen maar erger op geworden: de regio is daar in volle chaos.
Oorlog en buitenlandse interventies zijn daarom ook vandaag niet dé oplossing. Het wordt hoogtijd dat men zoekt naar een diplomatieke oplossing van en voor het Syrische volk, in vrede en in eenheid, los van elk religieus fanatisme.

We vragen aan onze politici dat ze gepaste maatregelen zouden nemen voor onze veiligheid. Dat is nodig. Maar we moeten ook consequent zijn. I.S. wordt vandaag van geld en wapens voorzien via Saoudie-Arabië. Is het dan ook niet hoog tijd dat België zijn economische banden met dat land doorknipt?

Wij vragen van onze regering een afdoende en consequente strijd tegen het terrorisme maar wij vragen ook uitdrukkelijk dat dit gebeurt met respect voor onze democratische vrijheden en waarden. Als wij onze democratie opgeven, dan heeft I.S. ook gewonnen.
Democratie is een werkwoord, dat verder gaat dan een bolletje kleuren. Ook na de verkiezingen moet besturen gebeuren in overleg met de bevolking. De kwaliteit van een democratie valt af te meten aan de kracht van een kritisch en levendig middenveld, met een bonte schakering van sociale en andere organisaties. Hart boven Hard geeft de actieve democratie mee vorm door de krachten te bundelen.”

Ook Jamal Mounir Qnioun sprak de 160 aanwezigen toe vanuit de migrantengemeenschap. ,,Onder de onschuldige slachtoffers van terrreur vind je altijd zowel moslims als christenen. De donkere wolk die nu boven Europa hangt, doet ons beseffen dat we bedreigd zijn en dat we 1 voor 1 ongeacht wie we ook mogen zijn een doelwit kunnen worden. De veiligheid, vrijheid en democratie van het land is een algemeen goed dat door ons allemaal gekoesterd en gewaarborgd moet blijven.

Het is nu des te meer een uitdaging om een sterke multiculturele samenleving te hebben waar begrip, respect en meer verdraagzaamheid troef is. Laten we SAMEN een sterke vuist maken, schouder aan schouder, hand in hand, van hart naar hart solidair zijn zonder kleur en NEEN zeggen tegen terrorisme en racisme.”

hbhvlasmarkt