Zondagsrust geofferd aan het Gouden Kalf.

De PVDA Kortrijk voerde actie tegen de open winkels op zondag. Zowel in het koopcentrum K als in de omliggende winkelstraten werden pamfletten met een satirische spotprent uitgedeeld aan het winkelpersoneel en aan zelfstandige winkelhouders. De Partij van de Arbeid vindt dat er met werken op zondag nog meer flexibiliteit van de winkelbedienden gevraagd wordt. Wie werkt in de verkoop, heeft al een super-flexibel werkritme van maandag tot zaterdag, in een variabel uurrooster. Na een drukke zaterdag er nog eens een dagje bijdoen, is teveel voor een winkelbediende, die sowieso al slecht betaald is in een typisch onstabiele job.

Open zijn op zondag levert niet meer jobs op. De winkelketens zullen hun werknemers onder druk zetten om de zondag erbij te nemen. Het betekent een aanslag op het sociaal leven van de winkelbediende. Nooit kan die op zondag eens mee naar familie of vrienden of wat cultuur of een sport-event meepikken. Als je midden in de week eens thuis bent, zijn de anderen aan het werk. Bovendien wisselt de rustdag voortdurend zodat je in je vrije tijd moeilijk een vast patroon kan opbouwen, aldus de PVDA.

Open zijn op zondag levert ook geen meerverkoop op; de aankopen worden gewoon meer gespreid, want de koopkracht van de bevolking blijft gelijk. ,,Het VLD-NV-A-SP.a stadsbestuur wil hiermee alleen maar haar winkelcentrum K in Kortrijk promoten, zonder rekening te houden met de thuissituatie van de winkelbedienden. Omwille van het Gouden Kalf wordt het sociaal leven van deze mensen opgeofferd.’’ De PVDA vindt het onaanvaardbaar, dat federaal minister van werk Monica De Coninck Kortrijk reeds erkende als toeristisch centrum, één van de voorwaarden opdat de zondagsopeningen kunnen doorgaan. De Kortrijkse economie is echter allesbehalve gebaseerd op toerisme. Metaal, handel, textiel en onderwijs wegen als sectoren veel zwaarder door. In de voorbije jaren nam het aantal jobs zelfs af in het toerisme en de horeca.

zondagswerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s