Bajardo, vluchtelingendorp in the middle of nowhere.

Een feestje met ,,rostelle alla brace, cundijun ed il dolce’’ overgoten met wijn en groepsselfies van gelukkige mensen. Meer moest het niet zijn om de 350 ,,bajocchi’’, inwoners van Bajardo, te verzoenen met de dertig vluchtelingen die vorige week aanspoelden in het bergdorp op 900 meter hoogte in het hinterland van San Remo. Dat de dertig (27 Bengali en drie Nigerianen) daar gedropt worden door de Italiaanse prefectuur heeft natuurlijk alles te zien met het stranden van de vluchtelingen in de grensstad Ventimiglia. Noodgedwongen keerden ze gedeeltelijk op hun stappen terug, maar in mondainere oorden zoals San Remo of Bordigheira zijn ze natuurlijk ook niet welkom en dus begon de prefect Silvana Tizzano – wellicht onder druk van de belangrijkste economische sector in het gebied, de toeristische industrie – halsoverkop aan een spreidingsplan, waarbij lokale burgemeesters zoals gewoonlijk over het hoofd werden gezien. Dat ontoegankelijke hinterland is dan weer geschikt, tenminste in de ogen van xenofobe politici, om er de vluchtelingen te verstoppen. Met de wagen ben je minstens driekwartier zoet, om bvb. via Apricale langs smalle bergweggetjes in Bajardo te geraken. Ook al gaat het in werkelijkheid om amper 15 km.

Zo kreeg het bergdorp Bajardo (350 inwoners, maar in de oude dorpskern nog maar een 130, en des te meer residenten en ,,tweedeverblijvers’’) er vorige week plots dertig inwoners bij. Ze werden gedropt in een kazerne van de boswachters, waar amper twee wc’s zijn. Burgemeester Jose Littardi kwam tussen twee vuren te staan, toen boze inwoners – vooral residenten en tweedeverblijvers en niet zozeer de autochtonen – de gemeenteraadszitting kwamen verstoren.

Hij diende zijn ontslag in om de prefect onder druk te zetten, met als bedoeling het contingent van dertig te halveren, in toezicht ’s nachts te voorzien en de mogelijkheid om de vluchtelingen maatschappelijk nuttig werk te verrichten. De prefect heeft hier wel oren naar, maar Littardi heeft voorlopig zijn ontslag nog niet ingetrokken. Hij wordt zelfs bijgetreden door de oppositie, bij monde van Paola Bergamini. Samen met de burgemeester is zij blij dat de bevolking massaal deelnam aan het avondfeest. ,,Het is normaal dat er in het begin onrust is, omdat niemand van iets weet of wat er staat te gebeuren. Maar de vluchtelingen kunnen ook een interessante bron zijn voor onze gemeenschap. Ik ben in ieder geval van plan hen wat lessen basis-Italiaans aan te bieden. Dit zijn situaties die we in Italië alsmaar vaker gaan tegenkomen. Ik verwacht dat deze jongens aanvaard zullen worden en zich integreren. Met de burgemeester ben ik hierover nooit in aanvaring gekomen. Ik begrijp zijn standpunt. Het is maar een gedeelte van de bevolking die dacht de schuld te moeten liggen bij die instanties die er niets konden aan doen. We stonden voor een voldongen feit.’’

Onwillekeurig denk je bij de toestanden in Bajardo dan aan je eigen stad in het xenofobe Vlaanderen, waar families die er al jarenlang verblijven, er school lopen en werken, zomaar uitgewezen worden, door angsthazen van politici, die hun parapluutje opsteken en zich verschuilen achter hun administraties, liefst van een andere overheid of politieke partij. Ik extrapoleer even Bajardo naar K-Town: de prefect Carl Decaluwé ordonneert dat Kortrijk een groep vluchtelingen kan opvangen naar orde van grootte van zeg maar 10% van zijn bevolking, zoals in Bajardo gebeurde – ik laat de rurale en leegloopsituatie van dit dorp even buiten beschouwing – en dus krijgt onze stad er eensklaps een deelgemeente van 7500 inwoners bij.

Sindaco Q dient zijn ontslag in; hij eist een halvering van het aantal en de nodige omkadering… De oppositie – waar is dat Vlaams Blok, met Maarten Seynaeve? – steunt hem volmondig… Er komt een gigantische reuzenbarbecue o.l.v. worstenbakker Koen Byttebier, pintjestapper Philippe De Coene en schepen Dolf Scherpereel zal eigenhandig introducties Nederlands geven aan de 7500 nieuwkomers. Alle problemen van de baan: Kortrijk is eindelijk Vluchtstad! Littardi en Bergamini: voor mij de politici van het jaar 2015.

Bajardo lost de toevloed van vluchtelingen op met een feestje.

Bajardo lost de toevloed van vluchtelingen op met een feestje.

In 1887 kreeg Bajardo een aardbeving te verwerken, die op Aswoensdag een propvolle kerk deed instorten. De kerk staat er nog bij als toen.

In 1887 kreeg Bajardo een aardbeving te verwerken, die op Aswoensdag een propvolle kerk deed instorten. De kerk staat er nog bij als toen.


De technische dienst van de gemeente Bajardo.

De technische dienst van de gemeente Bajardo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s