Bijenkoningin Elisabetta

Foto Diego Moreno.

Foto Diego Moreno.

Zomer 2014 zal behalve vanwege de opknapbeurt van San Rocco, ook geboekt staan als het jaar waarin buurvrouw Elisabetta Cosulich haar eerste honing kon oogsten. De voorbereiding hiervoor startte al in de winter, toen met de hulp van Luigi en echtgenoot Diego twee jarenlang verwaarloosde en met bramen en brem overgroeide ,,fasce’’ gekuist en opnieuw in cultuur gebracht werden, met wat fruitbomen (voorjaarsbloesems!) en een lavendel- en salieveldje. De twee terrassen waren plots ook weer bereikbaar nu het oude muilezelpad opnieuw opengemaakt werd tussen Guagnolo en Villalunga. En met haar motorrupskruiwagen rijdt Elisabetta tot aan het terrein.

Er werd ook in watertoevoer voorzien in de paasvakantie om de aanplantingen van water te voorzien en begin mei werden er drie korven geplaatst om twee bijenvolken te huisvesten. De derde lege korf dient er te zijn in het geval er een familie zich zou afsplitsen.

Aanvoer van water met de hulp van Luigi.

Aanvoer van water met de hulp van Luigi.

Begin deze week kon Elisabetta haar eerste honing verzamelen. Eén familie was redelijk actief geweest en had een tiental honingraten opgebouwd en met honing gevuld; de ander was iets minder productief. ,,Doordat de bijen pas in mei arriveerden, heb ik de voorjaarsbloei gemist, met de tijm, de salie en de rozemarijnbloei; bovendien moet je rekenen dat er voor één kilo was (het bouwen van de raten), tien kilo honing nodig is. Dit en de slechte zomer (met minder bloei) erbij in rekening gebracht, hebben ze het eigenlijk niet slecht gedaan,’’ lacht Elisabetta.
De bijenkorven kregen nu een injectie met de antistof tegen een gevreesde mijt die werelwijd de bijensterfte veroorzaakt. Ze krijgen nu nog drie maanden de tijd om hun wintervoorraad met najaarshoning aan te leggen.

De eerste raten gevuld.

De eerste raten gevuld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s