Grand Tour 8: Bologna

Eerste halve dag vrijdag 10/4/2015: van Stellanello naar Bologna: heenreis 4 en een half uur rijden netto (twee keer gestopt en gegeten). Vertrokken om 9.30u en om 15.00 u aangekomen (auto in privé garage à 15euro per dag, op 100 m van appartementje in Via di Falegnami 16. Giuseppina, die achteraf een 9/10 vraagt.
Piazza Maggiore en errond:
Fontana del Nettuno: in restauratie, no water sprouting from every nipple; zoals overal, mag ook hier gedoneerd worden.
Museo della Storia di Bologna: oorlogsmonument aan de gevel (fotootjes van elke gesneuvelde in WO II en verzetslieden);
Palazzo Communale: Donato Bramantes staircase for horse-drawn carriages;
In de steigers: Palazzo Fava en Palazzo del Re Enzo;
De onafgewerkte voorgevel van de Basilica di San Petronio: flikken met detectiesysteem screenen elke bezoeker op wapens of explosieven na twee bomaanslagen (2002 en 2006).
1390 bouw begonnen; nooit afgewerkt, pas ingewijd in 1954; aan de achterkant nooit afgewerkt, zoals het hoorde, vanwege obstructie door paus Pius IV, halve apsis, aangebouwde univ.
Wetenschappelijke ,,intrusion’’ in een religieuze setting: een 67,7meter lange zonnewijzer in boogvorm aan de oostkant van de kerk in de marmeren vloer ingewerkt, 1656 door Gian Cassini en Domenico Guglielmi: de afwijkingen van de Juliaanse kalender werden aangetoond en de inrichting van een schrikkeljaar waren het gevolg ervan.
Quadrilatero: ten oosten van de Piazza Maggiore: buik van Bologna, delicatessenzaken zat. Eataly.
De twin towers: Asinelli en Garisenda)
Universiteitswijk en het voormalige joodse ghetto;
Gegeten in Osteria dell’ Orsa: konijn stoofpotje à 10euro en Colline de Monza (Sangiovese), drie jaar oud, één jaar op hout (12euro).

Tweede dag (zaterdag 11/4/2015):
Venster op het Kanaaltje in Via Piella; the Man with the Sax;
Basilica di San Domenico met twee tombes op de pleinen naast deze kerk; binnenin orgel van Mozart en de Capella San Domenico van Pisano en drie beelden van Michelangelo;
Antiekmarkt op Piazza San Stefano
en de zeven kerken (vier): indrukwekkend baptisterium; fresko’s; kloostergang (Dante); doopvont;
Geboortehuis in Via Borgonuovo van Pasolini
Gegeten in ,,Clorofilla’’ (veggie-resto): agnelotti met funghi porcini (Strada Maggiore)
Via Piazza Carducci en Porta Santo Stefano (Morandi-huis in via Fondazza overgeslagen) naar de Jardins Margherita; terug de stad in Via Castiglione (ijstent), naar de Via dell’ Archiginnasio (3euro entrée): de oude artsenijzaal: Palazzo dell’Archiginnasio: met het Teatro Anatomico ( 17de eeuw): dissecties voor artsen; cederhout, Apollo hangt erboven; spreekgestoelte wordt gestut door twee gevilde kerels; en Stabat Materzaal, bib met boeken achter kippendraad (rechtsfaculteit?) (Rossini);
Nog een stukje van de kanaalwandeling (nrs. 3 en 4); Via Riva di Reno (door Napoleon van een afgeschaft klooster in oude tabaksfabriek, nu cinematheek, filmbelevingsruimte voor kinderen en filmarchief); inkopen Pam.
Avondwandeling op de markt Piazza dell’8 Agosto en drink kiosk Parc de la Montagnola

Derde dag (zondag 12/4/2015):
Markt op Piazza dell’ 8 Agosto/ Het wassen anatomie-museum (gesloten op zo.), Via Irnerio.
Via Porta Saragozza naar de Basilica San Luca (vier km heen en terug); zicht op La Certosa , de monumentale begraafplaats en het stedelijk stadium van Bologna.
Terug via de Saragozza wijk en de Via del Pratello; terrasje op hoek van de Piazza Maggiore; Beppe Maniglia ontmoet.
Avondmaal in Trattoria della Rossa (zeer eenvoudig, maar des te lekkerder): tortellini in brodo, varkensknoest met patatjes in de oven…; een laatste avondwandeling.

Vierde dag (halve dag maandagmorgen 13/4/2015): wandeling in het park en met de wagen naar luchthaven G.Marconi (een klein half uurtje) dochtertje uitwuiven; vervolgens tegen 17uur terug in Andora (inkopen voor de rest van ons vakantie en terug de bergen in).

Nog te doen in Emilia Romagna:
In Bologna: Morandi (een beetje over het hoofd gezien; collectie in het Mambo en het huis zelf, enkel op afspraak); Museo delle Cere Anatomiche (niet open op zo.)
Carpi, Modena, Cento (?), Ferrara
Verderop: Ravenna, Forli, Rimini, Comacchio, Parco del Delta del Po? En wat nog niet allemaal…

Bologna werd onterecht overgeslagen in 2012 toen ik met mijn leerlingen te gast was in Pesaro (Comenius), zo besef ik nu.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s