Via Borgo Nuovo 4, het geboortehuis van Pier Paolo Pasolini

Een weinig opvallende woning in de Via Borgo Nuovo nr.4, waar ik als bij toeval de gedenkplaat op de gevel in het oog kreeg. Het pand wordt vandaag betrokken door de lokale fiscale inspectie… Use It Europe/Tourist Info for Young People wijdt er niet eens een nota aan, evenmin Trotter of Lonely Planet. Gelukkig is er een minder voor de hand liggende wandelbrochure uitgegeven bij de toeristische dienst van Bologna zelf, die alles in verband met de geschiedenis van de LGBT’s en de vooraanstaande rol die de stad daarin speelde, wel in de verf zet. Pasolini krijgt in die wandeling de nodige aandacht. Pasolini wordt er vermeld als ,,symbool van de herontdekking en ontwikkeling van de identiteit van de Italiaanse homoseksuele gemeenschap.” Hij groeit op in Bologna en doet zijn middelbaar in het Galvani-instituut, waarna hij Letteren studeert aan de universiteit van Bologna. Hier in deze stad schrijft hij ook zijn eerste gedichten.

P1040668

Niet ver van de Porta Saragossa aan de andere kant van de stad, in de tuinen van de Villa Cassarini, vind je de herdenkingstegel die herinnert aan de vervolging van LGBT’s door het fascisme. Bologna was de eerste Italiaanse stad om zo’n herdenkingsmonument in te richten. De vervolging van LGBT’s tijdens het fascisme werd na de Tweede Wereldoorlog jarenlang doodgezwegen. Dit monument vormt één van de drie officiële herdenkingsmonumenten in Europa. Het is een omgekeerde driehoek in roze marmer, dat herinnert aan het stigma dat homoseksuelen verplicht waren als kenteken te dragen op hun jas in de vernietigingskampen van de nazi’s. Het ontwerp is van architect Corrado Levi en elk jaar op 27 januari
en 25 april worden er herdenkingsmomenten gehouden bij het monument.

P1040720_copy

Terug naar Pasolini. In 1955 richt hij samen met Francesco Leonetti en Roberto Roversi het magazine ,,Officina’’ op. De Renzi Bibliotheek van de ,,Fondazione Cineteca’’ van Bologna is ook de zetel van het Studiecentrum-Archief Pier Paolo Pasolini. Dit archief bevat documenten van de schrijver-cineast, magazines, monografieën en essays van studenten over zijn werk; meer dan duizend nummers audiovisueel materiaal, waaronder zijn films, foto’s en bandopnames van gesprekken met hem.

Voor Napoleon klooster, nadien tabaksfabriek en nu cinétheek met het Pasolini-archief erbij.

Voor Napoleon klooster, nadien tabaksfabriek en nu cinétheek met het Pasolini-archief erbij.

Pasolini werd in 1922 in Bologna geboren, hij woonde er niet heel zijn jeugd, maar verhuisde mee met de familie en zijn vader die als overheidsambtenaar in diverse steden werkzaam was: Parma, Bologna en Belluno. Na ’43 volgde nog Casarza (de geboorteplaats van zijn moeder) en na de oorlog trok hij naar Rome, waar hij zich artistiek helemaal zou ontbolsteren: op het vlak van literatuur, film en drama. Maar het archief keerde blijkbaar terug naar zijn geboortestad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s