I contadini al potere

De netten gekuist, geplooid en geborgen tot het volgende najaar van 2019: het gaat altijd gepaard met enige weemoed, omdat je weet dat het weer eens voorbij is, een olijvenoogst en een jaar. We konden uitzonderlijk laat oogsten en kozen meteen voor de laatste dag van het jaar 2018. Dat had te maken met de aankomst van twee jonge, verse krachten middenin de kerstvakantie, die een zonnige jaarwisseling bij ons wilden meemaken.

Buurvrouw Elisabetta had ons gebriefd dat er in onze mini-olijfgaard toch wel nog vier ,,cassette” olijven aan de bomen hingen. Zowat overal werd er later geoogst dan in andere jaren en door de herfstregens waren  de vruchtjes lekker zwaar geworden. We mochten haar elektrische ,,abbacchiatore” lenen en enkele van haar reuzennetten. Dat is nodig, want met zo’n elektrische rakel springen de olijven heel ver weg. Uiteindelijk sloegen we in twee halve dagen de perfect ingeschatte, vier kisten olijven bijeen, goed voor een 90 kg en met een ,,reso” van 21% leverde dat twintig liter olijfolie op, puur, onversneden, geurig, vet en goudgroen. Nu is het wachten tot de paasvakantie om de olie op te halen en ze te proeven, want we konden de persing niet meer meemaken – onze olijven werden geperst samen met die van de andere buurman Luigi. Je eigen olijven kunnen en mogen oogsten, het is puur geluk op deze wereld. Om Emilio Goslino te citeren: ,,Faccio il contadino e non subisco le scelte di nessuno. L’agricoltura è l’unica forma di schiavitù che posso accettare. Ho scelto la campagna perché solo stare all’aria aperta mi dava la sensazione di libertà.” (1)


(1) https://www.ilfattoquotidiano.it/2019/01/05/faccio-il-contadino-e-non-subisco-le-scelte-di-nessuno-lagricoltura-e-lunica-forma-di-schiavitu-che-posso-accettare/4863685/