La Superba sempre La Superba.

Genua hebben we nu toch al zeker vier keer bezocht en lijkt nu pas zijn geheimen prijs te geven. Tijdens de vorige bezoekjes zijn we allicht verkeerd gelopen, verdwaald in het labyrint van steegjes en krochten in het oude stadscentrum. Dit keer waren de Via Garibaldi, de ,,ascensore’’ Castelletto-Spianata en het Palazzo Ducale, met een beperkte, maar toch mooie tentoonstelling van het werk van de Duitse fotograaf August Sander, de toppers. Het lijstje van de ,,to do’’-dingen in deze stad wordt intussen alsmaar langer.

Ofschoon de schrijver van ,,La Superba’’ er alles aan doet om het zover te krijgen, zit de ,,Piazza delle Erbe’’ gelukkig nog altijd niet vol Hollanders. Zijn boekje ligt desondanks in de etalage van de stamkroeg die het knooppunt vormt van zijn verhaal, zodat de Hollanders en Kath Luyten er niet achteloos voorbijlopen. Het betere eet- en drinkgelag op dit plein vind je overigens niet in Pfeiffers veredeld Heinekenkroegje, maar wel bij Bar da Berto, met zijn lekker trofie van gamberi en ravioli van orate.
Pfeiffer heeft niets van zijn geliefde stad begrepen: hij propt Genua in een keurslijf van zijn eigen seksuele obsessies; anders was het afgerukte vrouwenbeen niet opgedoken in een of andere hoerensteeg, maar ergens in één van die ongelooflijk charmante liftjes of tandradspoortreintjes van Genua. Soit, dat is niet zo erg. De stad is mooier dan het boek.

,,Quando mi saro deciso
d’andarci, in paradiso
ci andro con l’ascensore
di Castelletto, nelle ore
notturne, rubando un poco
di tempo al mio riposo,’’

schrijft Giorgio Caproni in zijn gedicht ,,L’ascensore’’, gewijd aan de stadslift Castelletto Levante. De ingang van de lift, de tunnel, de Liberty style majolica-tegels van de intussen uit Liguria zo goed als verdwenen ceramische industrie, de wachtzaal, de lifttoren boven met belvédère, het is een kleinood, dat dateert van december 1909 en enkele jaren geleden in ere werd hersteld. De lift overwint in een paar minuten een niveauverschil van 57 meter en heeft jaarlijks één miljoen gebruikers.

Het uitzicht boven? Weergaloos voor een havenstad, zoiets als de Notre Dame de la Garde in Marseille zeker? Je geraakt er gemakkelijk in gesprek met een gepensioneerde filosoof en krijgt er een resem tips over de andere toppers van Genua. In de Chiesa di San Donato bijvoorbeeld hangt een ,,Aanbidding door de koningen’’ van een andere Hollander, ene Joos van Cleve, die van 1526 tot 1528 in Genua verbleef. Wedden dat hij langer meegaat dan Pfeiffers schrijfsels?

Schitterend zicht vanaf deze stadslift op de haven en de oude stad.

Schitterend zicht vanaf deze stadslift op de haven en de oude stad.

Majolica.

Majolica.

Belvedere: de stad als natuurschoon.

Belvedere: de stad als natuurschoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s