Olijvenoogst 2012

Dit jaar hadden we amper een volle dag nodig om onze olijven binnen te halen: minder in aantal dan vorig jaar, maar wel beduidend groter. Uiteindelijk plukten we 22.5 kilo op manshoogte. Omdat de belangrijkste dragende bomen eigenlijk iets te hoog zijn uitgegroeid en teruggesnoeid zouden moeten worden, bleven er nog wel enkele kilo’s buiten handbereik hangen, maar die lieten we voor de rondtrekkende wintergasten-vogels, wie weet misschien wel voor die mysterieuze blauwe rotslijster (Monticola solitarius) die deze julizomer bij ons te gast was en die ik denk één keer te hebben teruggezien in een glimp wegvluchtend in wijlen Giuliano’s ruïnecomplex. Maar het kan ook een andere vogelsoort geweest zijn. Bijna tien kilo van de oogst ging op ,,salamoia” en de rest gingen we bij de ,,frantoio” van Rossi omruilen voor twee liter extra vergine. Zoals elk jaar waren we bij de eersten om te oogsten, maar toch draaide de molen er al op volle toeren.

In Giuliano’s intussen overwoekerde zomertuin haalden we ook nog de laatste zichzelf gezaaide ,,zucchine trombette” van onder het bladerdak, evenals een handjevol  kaperi, ook op zout opgelegd. Giuliano leek zelf even uit het dodenrijk teruggekeerd, te oordelen aan ’s mans witte vespa, die zijn familie gewoon op het erf terug plaatste, met scapulier en al, wellicht rijp voor het schroot? Symbolisch in elk geval voor de voortschrijdende aftakeling van ’s mans domein.

De oogst werd compleet gemaakt met enkele kaki’s die Enrico wellicht over het hoofd heeft gezien. Ze rijpen intussen af in de warmte van onze keuken thuis.

Het pad naar San Rocco, in volle oogsttijd, 1 november 2012.

Het landschap bekleed met oogstnetten: Christo is een amateur hierbij vergeleken.

Klaar om naar de ,,frantoio” te rijden.

Een gelukkige vrouw bij de oogst.

Taggiasche op salamoia.

Sharon-vruchten gered van de vogelfret en ook nog zowaar een kumquatje, een ontdekking uit onze ,,voortuin”…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s