Testico – Passo di San Giacomo en terug (3h)

Na wat zoeken het juiste muilezelpad gevonden vanaf het ,,Europees dorp’’ in Testico (466m), een halve kilometer voorbij de kerk, richting Passo del Ginestro. Het pad is roodgeel gemarkeerd en met nog eens twee X-en erbovenop. Uitzonderlijk voor wandelpaden in deze regio, waar de signalisatie het meestal laat afweten. Ruim een uur klimmen en het zicht vanaf de Passo di San Giacomo (756m) is redelijk indrukwekkend: noordwaarts kun je voorbij de Lerrone-vallei tot in de val Arroscia kijken en zuidwaarts is er de 20km lange Merulavallei tot aan de zee; in oostelijke richting zie je een tweede kustlijn opduiken van Albenga tot aan Finale Ligure en westwaarts ligt de bergrug die naar de Pizzo Evigno voert (nog eens anderhalf uur klimmen).

De San Giacomo-pas was honderden jaren geleden een belangrijk knooppunt en op de naburige Monte Arosio zouden zelfs ruïnes van een versterkt kasteel terug te vinden zijn, die de route moest bewaken, maar daar waren we niet naar op zoek. Vandaag herinnert er niets op deze plaats aan dit drukke handelsknooppunt dat heel wat trafiek van de kust naar het binnenland verwerkte. Het is een plaats waar de erosie heel goed zichtbaar is en de pijnbomen staande sterven. In de plaats komt een typische maquis-vegetatie met wilde roos, sleedoorn, heide. Onderweg moet je ook nogal wat elektrische afsluitingen overwinnen, want hogerop op de alpenweiden grazen er koeien.

Augustusmaand is oogstmaand en wij waren vooral uit op de rijpe bosvruchten. Braambessen in de eerste plaats, maar een verwilderde vijgenboom met teveel overhangende takken, moest er uiteraard ook aan geloven.

Passo di San Giacomo.

Passo di San Giacomo.

Dennen sterven staande.

Dennen sterven staande.

De rijke bramenplukkers.

De rijke bramenplukkers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s