Ventimiglia: de point of no return (1)

Nog een dertigtal vluchtelingen zouden deze week aan de rotskusten van Balzi Rossi bivakkeren, wachtend op een gunstig moment om over de Franse grens te geraken. Eén mensenrechtenorganisatie houdt eveneens de wacht en voorziet deze mensen van voeding, water en dekens. In het toeristische Ventimiglia, dat van de vrijdagmarkt, waarvoor de Fransen massaal in tegengestelde richting de grens komen oversteken, is er niets aan de hand. De stad trekt evenveel marktgangers als vroeger, evenveel marktkramers, officiële en clandestiene; de Afrikaanse ,,business’’ is massaal van de partij; minstens tweehonderd van hen stellen zich op langs de lungomare: ze bieden grotendeels allemaal hetzelfde aan: handtassen waarmee ook Bono en vrouw op reis gaan, Rolexen, zonnebrillen van het groepsverkrachtingsmerk,… Namaak van de namaak, regelrecht afkomstig uit de vochtige, hete ateliers van Genua.

Deze jongens kennen het klappen van de zweep op de markt: ze vernauwen met hun marchandise bewust de wandelgangen voor het koperspubliek, dat al slenterend de pas inhoudt, voortschuifelend tot stilstand komt en op die manier in gesprek geraakt, onderhandelend over een prijs. Soms is er algemeen alarm: carabinieri werden gesignaleerd en plots wordt heel het hebben en houden samengegooid in één groot laken en de wandelende sjakosjenkraampjes trekken veiliger oorden tegemoet: het park in, weg van de mainstream.

De markt zelf is niet veel soeps: in elke Ligurische stad van enige omvang is de wekelijkse markt minstens even groot. Maar ja, Ventimiglia heeft nu éénmaal de naam de grootste te zijn. Dat zal dus wel kloppen.

Een al wat oudere française die net haar gading dacht te hebben gevonden aan een kraam waar alle lederen sjakosjen op een ondoorgrondelijke hoop aan de eenheidsprijs van 20 Euro liggen, slaakt een kreet in volle paniek. Haar portefeuille blijkt niet langer in haar handtas te zitten en nog meer onheil: er is een gat geknipt in haar zak, die van nogal redelijk doorzichtig materiaal is gemaakt, een soort zijdeachtige stof. Een stroom verwensingen. Ik sta vlak naast haar, maar ik kan haar niet helpen. In een wanhopige zoekoperatie gooit ze al de handtassen van het kraam voor haar nog door elkaar, nog hopend dat de portefeuille ergens uit haar tas zou zijn gevallen, tijdens haar ijverig speuren en terecht zou zijn gekomen in de berg leder. Maar neen, helaas, driemaal neen. ,,Les salauds, les voyous…’’, klinkt het onophoudelijk.

De geknipte scheur in haar handtas wijst op een duidelijke modus operandi van de ,,beurzensnijders’’. Ze zijn de vrouw ongemerkt gevolgd, misschien wel honderden meter lang tijdens haar zoektocht langs de kraampjes. Ze hadden de geldbeugel in het vizier al die tijd en wachtten geduldig hun moment af; ze hadden een mes bij of wie weet zelfs een schaar, want meer was er niet nodig om het halfdoorzichtige boodschappenzakje van de vrouw te vlinderen. Ik kom nog te weten, dat er maar liefst 400 Euro in haar portefeuille stak en maak bij mezelf de bedenking dat dat bedrag toch wel veel te veel is, voor een plaats als Ventimiglia, die nu éénmaal de faam heeft een zakkenrollersmarktje te zijn. Met dat bedrag had ze maar liefst twintig nieuwe sjakosjen kunnen kopen, allemaal in echt, veilig, niet doorzichtig materiaal als het leder van dat kraam, waar het echter vermoedelijk voordien al gebeurd was.

’s Avonds zal de française in haar wagen nog eens overschot van tijd hebben om het gebeurde te overdenken, omdat het tegenwoordig vanuit Ventimigliia een paar uren aanschuiven is tot aan de douane in Menton, want de Franse gendarmerie is overgeschakeld op een soort van opération vigipirate. Zo solidair is Europa tegenwoordig.

P1050053

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s