Vakbond steunt klimaatprotest niet

Beste ACOD Onderwijs,

Vandaag kregen we de mededeling dat ACOD onderwijs de oproep tot klimaatstaking van 15/3 NIET ondersteunt. Dat is voor mij een zware ontgoocheling, omdat ik eindelijk had gehoopt dat de vakbond zich zou aansluiten bij het breed gedragen maatschappelijke protest dat nu al meer dan een maand aanhoudt en in gang werd gezet door onze scholieren. Quod non.
Jullie geven bovendien geen enkele inhoudelijke reden op, waarom deze actie niet ondersteund wordt, enkel wat louter praktische bezwaren. Terwijl in scholen de klimaatproblematiek acuut is. Ik verwijs naar het belabberde schoolgebouwenpatrimonium waar nog voor jaren achterstand is (zie De Tijd vandaag: 7 miljard achterstand voor beide grote schoolnetten) en waaraan de jongste jaren onder Crevits weinig of niets gebeurde (1); er zijn scholen waar de helft van de werkingstoelage aan energiekosten door slecht geïsoleerde vensters en muren vliegt en dan maar incassobureaus afsturen op gezinnen die hun schoolrekening niet meer kunnen betalen; maar ook: het achterhaalde consumptiegedrag op school, de ongezonde maaltijden; leerkrachten die moeten werken in een ongezonde, water- en energieverkwistende infrastructuur; een achterhaald mobiliteitsbeleid door, van en naar de scholen, om nog maar te zwijgen over de groenarmoede op de meeste van onze schoolcampussen in een stedelijke context.
Een klein beetje moderne  en out of the box denkende vakbond ziet hier brood en actie in, maar niet mijn vakbond. Liever rommelen jullie samen met de onderwijsminister wat in de marge en lopen jullie in nog andere belangrijke dossiers – zware beroepen, pensioenen, landingsbanen, M-decreet, hervorming SO, etc. – gewoon achter de feiten aan door het besparingsbeleid van de Vlaamse en de federale regering gewoon te dulden. Shame on you! Hier lag een uitdaging de moeite waard, maar jullie doen alsof jullie neus bloedt.
zwaar ontgoocheld,
Patrick Ghyselen

 

acodklimaat

 

 

——————–

(1) https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/wachtlijst-voor-scholenbouw-langer-dan-ooit/10096622.html