Brief aan Hilde (3)

Over planlast en reisplanlast

Geachte mevrouw minister,

U gaat de geschiedenis in als de eerste minister die de planlast in het Vlaamsch onderwijs verminderde, want wat lees ik vandaag in de Knack? Dat het doktersbriefje om luxeverzuim te wettigen, afgeschaft wordt en dat dit een verlichting betekent van jawel, – het woord is eruit, eindelijk – …de planlast… (1) Waarlijk, dat is pas een vooruitgang en dus één bankje vooruit, graag. Straks volgt nog misschien die algehele hervorming van het secundair onderwijs, waarop we met spanning zitten te wachten, maar de eerste steen is alvast gelegd.

Mevrouw de minister, u overtreft werkelijk u zelf, alleen vraag ik mij af, planlast van wie? Ik vermoed zo’n beetje dat u het heeft over de ,,reisplanlast” van de ouders van leerlingen, die bij het boeken van hun reis één week voor het ingaan van de vakantie, ook nog eens snel met zoon- en dochterlief langs de huisdokter moeten. Het gaat daarenboven om ,,0,5 procent van de leerlingen in het basisonderwijs en 1,4 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs, omgerekend 8.300 leerlingen in totaal,” zo rekende u uit. Werkelijk, u bent een voortreffelijk cijferaar, evenals al de administratieve medewerkers en schooldirecteurs die deze cijfers zo naarstig voor u bijhielden, vanwege die deksele Pascal Smet natuurlijk, uw voorganger, die sos, voor wie ze het allemaal wel moesten bijhouden en op wie u nu de schuld kunt afschuiven voor zoveel planlast.

Door uw toedoen is dat niet meer nodig, waarvoor nogmaals dank. Meer zelfs, de uitvoering van uw gewichtige beslissing is pas voor 1 september 2015. “De afschaffing gebeurt vanaf 1 september 2015, omdat anders alle scholen in de loop van dit schooljaar nog hun schoolreglementen moeten aanpassen, wat voor planlast zorgt”, legt u uit. Dat is pas een echte gedachtenkronkel: redeneer maar even mee: het doktersbriefje inzamelen zorgt voor planlast; maar het afschaffen van het doktersbriefje zorgt eveneens voor planlast, want dan dient het schoolreglement aangepast en dat is nog meer planlast… Vandaar dat we het nu dit schooljaar niet gaan doen, maar pas volgend jaar. Maar zorgt de afschaffing van de regel in 2015 dan niet of voor minder planlast? Kunnen we ook nog de afschaffing van de regel dat regels in de loop van het schooljaar in het schoolreglement niet kunnen gewijzigd worden laten opnemen, aub?

Hierbij vergeleken
gaat zelfs Franz Kafka verbleken

Gegroet,

uw van planlast verblekende dienaar, want

P.S.1:
Natuurlijk denkt u nu meteen dat u daarmee de doodsteek hebt toegediend aan de ,,planlast”. Maar we hebben het uiteraard nog niet gehad over dè planlast of liever DE echte planlast, die van de leerkracht, uiteraard. Want die doktersbriefjes inzamelen, da’s werk voor de administratie op school; wij als leerkrachten hebben daar niets mee te maken, zou u moeten weten, gelukkig maar. Wij hebben te maken met:
– het zetten van vinkjes bij leerplandoelstellingen (lpd’en) die we al dan niet nastreven;
– het bijhouden en controleren van agenda’s;
– het koppelen van agenda’s en lesonderwerpen aan lpd’en;
– het koppelen van lpd’en aan examenvragen, vanwege mogelijke betwistingen door ouders met procederende advocaten;
– en nu we toch volop in examentijd zijn, uw modeloplossingen niet vergeten!
– het bijhouden en aanvinken van de voet’en (=vakoverschrijdende eindtermen);
– het vakoverleg over de leerlijnen en de bijhorende verslagen;
– het schooloverstijgend vakoverleg niet te vergeten met het indienen van de verslagen daarvan;
– het bijhouden van het leerlingvolgsysteem: het schrijven van een nota in de agenda van een leerling dient vastgelegd in het leerlingvolgsysteem;
– het doornemen en toepassen van de alsmaar talrijker wordende handelingsplannen van leerlingen…
– en dan kunnen we misschien ook nog onze lessen plannen. Ik laat onze lesvoorbereidingen buiten beschouwing. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan met het ,,oplijsten” van de echte planlast, de reële planlast, niet die van de doktersbriefjes van reislustige ouders van leerlingen, want da’s natuurlijk peanuts in vergelijking met het grote werk. Ik beloof u hierbij plechtig dat ik ze bij mijn volgend schrijven even voor u zal oplijsten, zodat u de reële planlast in het urenpakket van de leerkracht kunt incalculeren… Zo heeft u een idee van hoe het er tegenwoordig aan toegaat in het onderwijs, omdat ik nu de indruk heb dat u dat niet echt heeft.

P.S.2:
Ge waart beter met uw zwarte nagellak.

hilde3

————————-
(1) “Luxeverzuim wordt in de toekomst meegenomen in het actieplan over vroegtijdige schoolverlaters, een plan dat in de maak is. Nu zorgt het medisch attest zelf ook voor planlast”, aldus de CD&V-minister. http://www.demorgen.be/binnenland/geen-verplicht-doktersbriefje-meer-in-strijd-tegen-luxeverzuim-a2149137/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s