Brief aan Hilde (4)

Over luxeverzuim en vroegtijdige schoolverlaters of hoe het een het ander niet is

Waarde onderwijsminister,

Nu u waarschijnlijk denkt van het planlastprobleem af te zijn (1), wil ik u nog even wijzen op een andere, eigenaardige gedachtenkronkel van uwentwege. ,,Het luxeverzuim zal worden aangepakt,’’ zegt u. En u noemt het quasi in één adem met dat ander, veel acuter onderwijsprobleem, zie ik: ,,de vroegtijdige schoolverlaters”. Als ik een beetje doorredeneer heeft u het dan logischerwijs over de vroegtijdige schoolverlaters van 28 juni, 29 juni,… Ik hoop van niet. U heeft het hopelijk over schooluitval. In België verlaat dit jaar 12 procent van de jongeren de school zonder diploma. In 2009 was dat met 11,1 procent ietsje minder. Da’s iets meer dan die anderhalve procent die de 29ste juni op vakantie vertrekt. Dit cijfer – ongetwijfeld een overtuigend argument bij u als rekenaarster – zegt echter niet alles. Wat betreft schooluitval bij jongeren, zakte België van de tiende naar de twintigste plaats in de EU in nauwelijks vijf jaar tijd! (2) Dit zou u veel meer tot nadenken en acties moeten aanzetten dan het doktersbriefje bij schoolverzuim, maar neen, we moeten positief blijven.

Zou het kunnen dat er beterschap op komst is: voorwaar, u laat bij Knack deze historische quote optekenen: “Luxeverzuim wordt in de toekomst meegenomen in het actieplan over vroegtijdige schoolverlaters, een plan dat in de maak is.’’ Ik kan mijn ogen niet geloven, als ik dit lees. Twee onderwijsproblemen waarvan de sociologische achtergrond totaal anders, om niet te zeggen zelfs tegengesteld van aard is, gaat u in één beweging, ik vermoed, – u intussen stilaan kennede – één pennentrek, één rekensom, voor altijd oplossen. Voorwaar, dat heeft uw voorganger, die sos, waarop u alle onderwijsellende van de wereld kunt afschuiven, niet gekund!

Ik kijk uit met spanning naar uw ,,doktersbriefjesregeling’’ voor de vroegtijdige schoolverlaters, neen, niet die van de 29ste juni, maar die ,,die niet willen leren, de dommeriken, die vreemde,” die toch maar in de schoolwaterval belanden en uitgespuwd worden door uw kwaliteitsonderwijs. Iets politiek correcter geformuleerd: ik heb het over die leerlingen die niet vanwege de luxe spijbelen, maar die door uw kwaliteitsonderwijs de kansen ontzegd worden om zich te ontwikkelen in datgene waarin ze goed zijn. U geeft toch toe dat het over twee verschillende totaal verschillende aangelegenheden gaat, hoop ik. Hoe denkt u dit in één en hetzelfde actieplan te gaan aanpakken…

In alle ernst, mevrouw de minister, ik vrees dat het niet meer goed komt met uw vastberaden, fundamentele aanpak van ons onderwijs. U houdt zich onledig met peanuts, u raakt de essentie niet, van wat onderwijs zou moeten zijn; randfenomenen bewolken uw geest; u ziet door de bomen het bos niet, dat vol ligt met doktersbriefjes van de administratieve vereenvoudiging van het luxeverzuim; u zegt maar wat, u veinst de doortastendheid die de luxeverzuimers tot inkeer zal brengen; dokters die schrijven, blijven; u koppelt problemen aan elkaar die hoegenaamd niets met elkaar te maken hebben. Er zijn vroegtijdige schoolverlaters en vroegtijdige schoolverlaters, weet u: die vroegtijdige schoolverlaters van 28 juni zijn niet die van de schoolmoeë jongeren, die er de brui aan geven en verloren voor de maatschappij, in hun eigen subcultuur vegeteren en ten prooi vallen aan delinquentie. Bouw scholen in plaats van jeugdgevangenissen. Denk daar eens over na, als u straks opnieuw uw nagels zwart lakt.

Uw niettemin toegewijde leerkracht

————————
(1) http://www.demorgen.be/binnenland/geen-verplicht-doktersbriefje-meer-in-strijd-tegen-luxeverzuim-a2149137/
(2) http://www.standaard.be/cnt/dmf20140219_00988767

schooluitval

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s