Brief aan Hilde (8)

Warme schoolmaaltijden niet meer betaalbaar

Geachte mevrouw onderwijsminister,

Het zal wel één van die louter bij toeval bepaalde coïncidenties zijn zeker, waaronder ons aller leven gebukt gaat? Uitgerekend op de dag waarop de socialistische onderwijsvakbond aan het staken gaat en de voltallige Vlaamse OCMW’s aan de alarmbel hangen, omdat warme schoolmaaltijden voor een steeds grotere groep van onze Vlaamse, schoolgaande jeugd, niet meer betaalbaar zijn (1), straalt het levensgeluk van u af, met dat rozig melkzwijntje onder uw arm. Interesseert de onderwijsproblematiek u soms niet meer? Ik kan begrijpen dat lekkende schooldaken, turnzalen zonder sanitair, burn-outleerkrachten, de toenemende schooluitval van jongeren zonder diploma, de schaalvergroting naar mastodontscholen, etc. u soms vervelen en u wel eens snakt naar wat anders. Eveneens vandaag pronkt u ook al met het eerste ,,witte goud”: onze Vlaamse asperges.

Wat mij doet vermoeden dat u een carrièrewissel overweegt. Het is ons intussen duidelijk, dat het zwaarste departement binnen de Vlaamse gemeenschap, dat van onderwijs, inert, als een eeuwenoude, Vlaamse molensteen aan uw ranke hals hangt. Veel beweging krijgt u er niet in, ook niet na uw Ausflug naar Duitsland met collega Muyters, waar u het deeltijds leren en werken, zou gaan bestuderen. Sindsdien bleef het muisstil op het onderwijsdepartement.

Mevrouw de minister, heeft u dit wel doorgepraat met collega Schauvlieghe, die thans de portefeuille van landbouw op zak heeft? Melkzwijntjes en asperges, we kunnen er ons wel wat bij voorstellen als ze op ons bord liggen, maar weet u wel hoe armlastig onze landbouwers eraan toe zijn? Ze gaan gebukt onder torenhoge schulden en afbetalingsratio’s; ze zijn de Grieken in onze Vlaamse samenleving geworden; krijgen van de supermarkten geen rooie eurocent meer voor hun waterachtige tomaten en Frankensteinprei. Weet dat uw collega Schauvlieghe dit departement ook maar toegewezen kreeg, omdat haar voorganger Peeters landbouwbeleid verwarde met subsidies aan manèges en uiteindelijk ook letterlijk van zijn paard viel. Het zou wel eens kunnen dat u van de regen in de drop belandt. Omgekeerd mag ik er ook niet aan denken, wat er zou gebeuren als Joke op uw zetel terechtkwam…

Daarom, mevrouw de minister, blijf a.u.b. daar waar u bent. Vergeet al mijn voorgaande, in negatieve toonaard gestelde bedelbrieven. Met dien verstande dat het onderwijs een minister nodig heeft die kansen schept voor elk kind, niet enkel voor kinderen uit de sociaal bevoorrechte milieus. Hervorm nu eindelijk eens dat secundair onderwijs! Breidt het GOK-beleid uit, in plaats van het af te bouwen! Ondersteun uw menselijk kapitaal, de leerkracht, in plaats van hem op te zadelen met planlast, extra-uren en steeds maar minder werkingsmiddelen; denk eens aan fakkelbanen! Bouw godverdomme scholen in plaats van varkensstallen!

met de meeste hoogachting,

Uw toegewijde leerkracht

______________________________
(1) http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2312217

11178213_882942171793025_977222189506130350_n

11174996_882976131789629_6494726623343987002_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s