Brief aan Hilde (9)

Hoger inschrijvingsgeld voor wie kunstonderwijs volgt

Geachte Onderwijsminister,

Sinds vorig weekend met uw fel gesmaakte optreden in ,,De Zevende Dag’’ lijkt u pas echt goed de wind in de zeilen te hebben. In de politieke pop poll steekt u zelfs de incontournable Maggie De Block naar de kroon. We kunnen alleen maar hopen dat deze stijgende populariteit ook uw hervormingsijver wat aanzwengelt. Want sommige onderwijsdiscussies die we in ,,De Zevende Dag’’ tot in den treure toe nog maar eens herhaald zagen, hoorden wij ook uw voorganger, die dekselse Pascal Smet, voeren. De reproductie van de sociale ongelijkheid in ons onderwijssysteem wordt door nauwelijks nog iemand ontkend, maar u krijgt maar geen beweging in de status quo. Hoeveel studies heeft u nog nodig om uit te voeren wat sinds april 2009 op tafel ligt?

Terloops vond u ook nog eens tijd om uw licht te laten schijnen over het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) (onze academies, woord, muziek en beeld, zeg maar). Waarschijnlijk had u deze bloeiende tak van het Vlaams onderwijs over het hoofd gezien, was daar niet plots een studie geweest over het rendement van het eerste jaar hoger onderwijs. Wat blijkt? ,,Deelname aan het kunstonderwijs (DKO) blijkt ook een positieve factor voor studiesucces in het hoger onderwijs. Onafhankelijk van alle andere kenmerken hebben leerlingen die muziek, woord, dans of beeldende kunst volgen een hoger studierendement (+6%).’’ (1)

Pure serendipiteit. Het vele dure studiewerk dat meestal niet meer oplevert dan wat open deuren intrappen, leidt als bij toeval tot dat ogenschijnlijk nieuwe, verhelderende inzicht. Schitterend toch hoe het kunstonderricht bijdraagt aan het leerrendement van ons hoger onderwijs. Objectief becijferd op +6procent. Zelfs uw so-called ,,linkse’’ opponenten van Groen! – sinds jaar en dag gedoodverfde cultuur- en onderwijsspecialisten – zijn er met hun van bewondering openvallende mond volop ingetuind. Bart Caron kraait naar eigen zeggen ,,van de deugd’’. Een minister die iets oppert over het DKO wordt door hem bestempeld als ,,een historisch moment’’, (2) ongetwijfeld getuigend van hetzelfde waarheidsgehalte als de baas van ’t Schoon Verdiep, die de Vlaamse collaboratie als ,,een fout’’ bestempelde…

René Magritte, ,,Le Maître d'école''.

René Magritte, ,,Le Maître d’école”.

Want, mevrouw de minister, uw West-Vlaamse commerçantengeest maakt hiermee ultiem nog eens het kunstonderwijs tot dienstmaagd van de economie. Wat als de +6% bij een volgende objectiverende studie plots +5% zou worden? Gaan we dan met dezelfde kruideniersmentaliteit één zesde van de middelen wegsnoeien? Ergens vrees ik dat u daar al een beetje mee bezig bent: 40 euro per jaar voor kinderen om naar de academie te gaan, beschouwt u gemakshalve als geen financiële drempel. Voor gezinnen onder de armoedegrens is 40euro dat wel. U verzwijgt wijselijk dat voor de papa of de mama van dat kind het inschrijvingsgeld door uw regering omhoog ging van 202 naar 300 euro. (3)

Maar nog veel fundamenteler durf ik u vragen: wat is kunst voor u? Wat is de functie van kunst in het huidige maatschappelijke bestel? Is het niet juist haar functieloosheid in uw door geld en macht gedirigeerde systeemwereld, waar elke creatieve verbeeldingskracht geofferd wordt op het altaar van de economische calculus? Wat kan de rol van kunst zijn in ons onderwijs? Wat is voor u een esthetische ervaring? Waar wil u met dat onderwijs naartoe? Peter Sloterdijk schreef: “Een goede school leidt op voor een samenleving die er nog niet is.” Die samenleving die er nog niet is, dat is niets minder dan de utopie. Welke utopie wil u met ons realiseren, mevrouw de minister? Als u dat te weten komt, schrijf mij dan eens terug…

Uw immer toegewijde leerkracht.

——————-
(1) http://www.hildecrevits.be/nl/wat-bepaalt-het-succes-het-hoger-onderwijs
(2) http://www.bartcaron.be/de-muziek-en-de-beeldende-kunst-naar-de-klas/
(3) http://www.tijd.be/opinie/algemeen/Is_het_hoger_inschrijvingsgeld_wel_juridisch_koosjer.9559082-7765.art

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s