Briljant durven denken over een andere maatschappij

Het nieuwe boek van Peter Mertens en vijftien co-auteurs ,,De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen’’ geeft enkele voorzetten om de hegemonie van het neoliberalisme te breken en nieuwe ideeën te lanceren. We mogen vooral niet meestappen in de idee dat er geen ideologische discussie meer mogelijk is. Het is geen natuurwet dat de wereld op haar kop staat; een andere logica, een ander perspectief is meer dan ooit nodig.

Acht van de zestien auteurs waren vrijdagavond in ‘tSas in Harelbeke te gast en ze lichtten er elk zo’n idee toe. Ivo Braem luisterde met zijn accordeon de boekvoorstelling muzikaal op.

Arbeidsduurvermindering: ons eerste briljante idee: de 30urenweek:
Maartje De Vries (Marianne) lichtte het idee economisch toe, uit te diepen en te verbreden van werknemers naar zelfstandigen, ouderen, jongeren. Vijf dagen van zes uren werken per dag: hoe zou jou dag eruit zien? In Göteborg is het al realiteit; Frankrijk heeft zijn 35uren week. Reken mee de maatschappelijke meerwaarde; de eigen ontwikkeling; werk en gezin op elkaar afstemmen; grotere economische zelfstandigheid; meer werk voor de 600.000 werklozen die dit land telt.

De Baksteen op de maag:
In 2013 is de private huurmarkt onbetaalbaar voor één derde van de huishoudens, echt niet normaal. Nadine Peeters van het sociaal verhuurkantoor Antwerpen haalde modelstad Wenen als voorbeeld aan. 60% van de Weners wonen in een aan de overheid geliëerd huurpand; in België slechts 6,7%! Sociale huisvesting uitbreiden om het recht op wonen te garanderen is een must; een nieuw huisvestingsmodel: betaalbaar en kwaliteitsvol.
En dit in een stad die gezien mag worden, architecturaal interessant, maar vooral een stad waar mensen graag wonen, met speel- en ontmoetingsmogelijkheden; volkshuisvesting.

Gratis eerstelijnszorg
Tim Joye: ,,Gratis naar de huisarts; 170 miljoen euro zal het kosten, maar je doet op de tweede lijn minder uitgaven; minder administratieve rompslomp, etc… Zorg is er voor ons, zonder dat we onze geldbeugel moeten opendoen; is een belangrijk element. Remgeld? Is dan een verschrikkelijk woord: we gaan geld vragen om af te remmen dat iemand naar de dokter gaat; voelt niet goed aan! Op volksgezondheid rem je niet af, uit principe. Zelfs mijn professor is nu voorstander van een forfaitaire praktijk; de mogelijkheden, als we dit idee verspreiden: elke wijk krijgt zo’n centrum. Huisarts interdisciplinair, met verpleegster, kine, psy… en waar collectieve problemen rijzen in de bres springen voor meer verkeersveiligheid, gezonde en veilige ergonomische werkomstandigheden.

P1040835

Vlaams onderwijs: reproduceren van de sociale ongelijkheid.
Weinig begrip voor het feit dat Guimardstraat-matrone Mieke Van Hecke hier als intermezzo werd opgevoerd, maar soit. Mie Branders trok naar Finland voor het autonoom gemeentebedrijf onderwijs Antwerpen. Intussen zijn we recordhouder zittenblijvers; één op vier in Antwerpen verlaat de schoolbanken zonder diploma. Waar wachten we nog op? Sociale segregatie ga je tegen door zoals in Finland elke leerling tot zijn zestiende hetzelfde onderwijs te laten volgen. Dan pas kunnen ze daar kiezen welke richting ze uit willen; sterke leerlingen worden socialer; minder sterke leerlingen krijgen eindelijk ook waardering op het vlak van hart, handen en voeten. Dat mag iets kosten; kleinere klassen, meer leerkrachten voor de klas.

Klimaatneutrale stad
Nic Baltazar enTom Demeester leggen zich niet neer bij fossiele brandstoffen, kerncentrales…
Beter laten we een lentebries waaien, om het vrijemarktdenken te bannen uit de energiesector; wij moeten zelf verandering afdwingen van onderen uit: de plek waar we leven en werken, ombouwen tot een klimaatneutrale stad; in Duitsland bestaan reeds ecologische stadsbedrijven i.s.m. coöperatieven: in München bvb. krijgen 800.000 gezinnen 100% groene stroom; Frankfurt heeft een eigen stadsbedrijf; de Denen produceren voor 40% windenergie; leggen fietsringwegen aan rond de stad (Aarhus); Kopenhagen wil als eerste hoofdstad 100% klimaatneutraal worden.

Discriminatie weg
Dirk De Block (Molenbeek): ,,Discriminatie is een probleem dat de overheid au sérieux moet nemen. Terug te dringen op arbeidsmarkt, huisvestingsmarkt en in het uitgaansleven; diversiteit wordt de norm, is normaal; geen seconde te verliezen; praktijktesten nu!

Democratie, het volk regeert.
En dan blijft het niet bij vierjaarlijks stemmen en dan basta. Line De Witte is bezorgd om participatie en jongerenrechten; we moeten het bindend referendum invoeren. Er is wel degelijk politiek bewustzijn, terwijl het systeem zelf ons minder betrekt bij beslissingen; we worden niet gezien als actieve burgers, maar consumenten van politiek! We moeten naar een directe democratie: het bindend referendum vanaf 100.000 handtekeningen voor een bepaald thema.

Peter Mertens over de bankencrisis en de miljonairstaks
Cyprus als negatief voorbeeld was een experiment voor de Europese lobby: mensen met spaarboekjes de bankencrisis laten betalen; wie zijn huis niet kan afbetalen na vier maanden uit hun huis gezet. We handelen beter voor het te laat is, voor we in het oog van de storm zitten; wat vandaag gebeurt is geen natuurwet, maar mensenwerk; niet de overheid is de schuld, zoals de Chicago-school zegt, maar deprivatiseringsdrang.

Als de samenleving zich terugtrekt, en de drogreden opgang maakt dat als iedereen aan zichzelf denkt, het veel beter zou gaan, moeten we een tegengewicht geven: open de vensters van de maatschappij! Eigen gedachten lanceren: doen dromen; meer lefgozer worden voor linkse ideeën; het lef niet overlaten aan panda-burgemeesters in dit land.

Radicale, dwarse ideeën hebben we nodig om op tafel te leggen.

P1040836

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s