Exodus (Philip Aguirre)

,, Een weg die al door vele mensen werd bewandeld, het is een soort bedevaart naar het beloofde land. Maar aan de andere kant zou hij hier ook mee kunnen de vraag stellen of er wel degelijk een beloofde land is, aan de hand van het oneindig lijkende landschap. Ik denk dat je de teenslippers op twee manieren kan interpreteren, aan de ene kant als versleten door de honderden kilometers die ze al afgelegd hebben of ook zou het de vermoeidheid van de mensen kunnen voorstellen. Aan de andere kant zou je ze kunnen zien als voetstappen, van de eerder vermelde passanten, die hier al honderden jaren passeerden om te zoeken naar een nieuw leven of naar een beter land. Deze betere landen kunnen misschien onze westerse landen zijn. Zoals je veel in de actualiteit ziet en leest over overtochten en mensensmokkel vanuit Afrika.’’ (Thibaut D.)

,,Het weerspiegelde voor mij de armoede die heerst in Afrika, waar geen hoop kan zijn en zo dus ook niks kan groeien. Dit wordt dan voorgesteld door de droge grond. De teenslippers stralen voor mij armoede uit, omdat het voor mij lijkt, alsof de mensen zich geen andere schoenen kunnen veroorloven en ze ze dus moeten dragen tot deze versleten zijn.
Het pad van teenslippers eindigt halverwege waar er niks meer op volgt. Van deze betekenis ben ik niet echt zeker, want hiervoor heb ik twee interpretaties. Enerzijds kan het zijn dat hij bedoelt dat het land vaak bewandeld is. Mensen in Afrika moeten grote en lange afstanden afleggen om ergens aan te geraken zoals water of winkels. Dit kan op zich ook gepaard gaan met armoede, want mensen kunnen zich geen ander vervoer veroorloven. Daarnaast is Afrika ook te arm om in deze faciliteiten te voorzien, waardoor de mensen deze afstanden moeten afleggen.
Het pad kan misschien ook betekenen dat mensen een pad afleggen in hun leven en dat dit abrupt kan eindigen. Vooral in landen waar armoede heerst, kan de dood vroeger komen dan voor anderen.
Na de naam “Exodus” op te zoeken, vond ik dat het vluchten of een vertrek betekende. Daarom denk ik ook dat de teenslippers staan voor een vlucht, een ontsnapping aan hun eigen land of streek. De mensen kunnen vluchten om verschillende redenen bijvoorbeeld armoede, geen groeimogelijkheden, oorlog of een hoop op een betere toekomst elders. ‘’ (Sarah M.)

,,De slippers zelf staan volgens mij niet enkel voor de weg die de mens in het algemeen aflegt maar vooral ook, omdat de mensen niet op deze foto staan, hun voetsporen die ze overal achterlaten lang nadat ze zelf al weer weg zijn. De beslissingen die gemaakt worden om andere mensen, groepen van mensen of zelfs volledige landen kwaad aan te doen, zijn rap gemaakt, maar de gevolgen hiervan zijn vaak nog lang te zien. De voetsporen van foute acties blijven lang zichtbaar en misschien ook voelbaar. Ik vroeg me af waarom het pad van de slippers zo plots eindigt…
Het einde van de voetstappen kan dus ook voor de dood staan, het ultieme einde. Mijn laatste theorie was iets volledig anders, omdat je ziet dat het landschap redelijk dor is en er niet vruchtbaar uitziet, kan het ook zijn dat de slippers de mens voorstellen, en waar de mens komt, wordt natuur vernietigd. Dan denk ik meer aan het regenwoud dat ook elke dag inkrimpt door de overbodige behoeften van de mensen.’’ (Goele T.)

,,Ik denk dat de kunstenaar de armoede in Afrika wil benadrukken. De woestijn en de slippers, die meestal door kinderen in Afrika gedragen worden, wijzen daar op.’’ (Guynan B.)

P1010057a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s