Fallujah (Philip Aguirre)

,,Het kunstwerk wekt bij mij ellende op en droefheid. Je kan het werk vergelijken met een soort van ‘niemandsland’. Er is niemand, huizen zijn verwoest, geen kleur erin verwerkt… Zoals Aguirre zei via Cobra.be: “Echte schoonheid is niet zoet, lief en mooi als een praline, ze moet ook de wreedheid van het leven in zich dragen. “ (Kenny L.)

,,Mijn vraag is of ze nog konden ontsnappen aan de dood of daar ergens gestorven zijn tussen die verwoeste huizen? Want als ze overleven, moet men ofwel weer heropbouwen wat de mens of de natuur verwoest heeft of anders verhuizen tot men een veilige plek gevonden heeft om te wonen. Dit kunstwerk betekent denk ik toch het afzien, de miserie in de wereld, maar er is ook weer de samenleving: dat er tenminste contact is en ook misschien heropbouw.’’ (Renzie O.)

,,De één zal zeggen dat het een ingestort gebouw is, vervaardigd uit zwarte olieverf, de ander ziet er een gezelschapsspel (Jenga) in. Eigenlijk vind ik het iets moois, omdat je met eenvoudige materialen leuke resultaten, vol vragen, kan construeren en dat is wat de kunstenaar ons wil brengen, ons voor raadsels stellen!’’ (Joyce S.)

,,Het is een levenloze scène, wat wijst of kan wijzen op de vergankelijkheid van het bestaan en/of de vernietigingsdrang van de mens. Fallujah blijkt een stad te zijn in de Iraakse provincie Al-Anbar, 69 kilometer ten westen van Bagdad, en was een belangrijke plaats voor het Iraaks verzet. Er is in de eerste en tweede Golfoorlog fel om gevochten geweest en er werd gebruik gemaakt van napalm en witte fosfor tegen verzetsstrijders en burgers, wat de zwarte kleur van het kunstwerk kan verklaren. Fallujah was ook één van de steden met het grootste aantal burgerslachtoffers, wat zeer waarschijnlijk de reden voor het kunstwerk was.’’ (Robin Z.)

P1010059a

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s