Hart boven hard: quo vadis? (2) De media.

De mainstream media weten zich geen raad met Hart boven hard. Eén weggewaaide renner in Gent-Wevelgem, die elke op zondagmiddag achterovergezakte wielerliefhebber toch al op zijn tv-scherm heeft zien uit de gracht kruipen, is dan belangrijker. Bij de zogenaamde ,,kwaliteitskranten’’ putten commentatoren van de zelfde mediagroepen zich uit in het verzinnen van allerlei adviezen. Guy Tegenbos (DS, commentaarstuk p.2, 30/3/2015) vindt dat Hart boven hard beter onder de kerktoren blijft en zich maar beter niet inspireert op Spaanse en Griekse toestanden. Sympathie voor het Griekse Syriza bestempelt hij als ,,een marginale tendens’’ waarvan Hart boven hard zich beter ontdoet. Het is Tegenbos allicht ontgaan dat het protest tegen de Europese ,,systeemcrisis’’ waarnaar zijn collega-reporter Ruud Goossens in diezelfde krant op pagina 8 verwijst, één van de grondstromen is in deze burgerbeweging: het huidige systeem van groei, uitsluiting en concurrentie loopt op zijn laatste benen, ook in Europa. In plaats van onder de kerktoren te blijven, moet Hart boven hard vooral ook Europese aansluiting zoeken bij gelijkaardige burgerbewegingen in andere EU-landen. De beweging zou zich moeten ,,verfijnen, verdiepen en vooral verzakelijken’’, vindt Tegenbos en ,,dan wacht haar een grote toekomt met het oog op de volgende verkiezingen in 2019…’’ De commentaarschrijver als kristallenbol-kijker op zijn best. Hart boven hard wordt herleid tot een soort extra-Planbureau dat de verkiezingsprogramma’s op hun financiële haalbaarheid moet toetsen…

gedichtDucalHbh

Opvallend toch wel dat DS meer kleur en tekst inruimt voor Hart boven hard: knappe foto op de één, een commentaarstuk en bijna twee pagina’s binnenin.
Dan heeft DM (de Persgroep) het toch enigszins anders gezien. Was het niet van het commentaarstuk geweest van Desmet geweest, dan was het beperkt gebleven tot wat schamele foto’s op de zes en twintig lijnen tekst. De Paul Daenen-approach, zullen we maar zeggen, die in zijn populistisch wereldbeeld geen weg weet met een burgerbeweging van 0,3 tot 89 jaar. TV-politicoloog Carl Devos mag op diezelfde pagina van deze krant zijn schamele visie geven op de verspreide slagorde tussen ABVV en ACV, maar beide organisaties – hun kopstukken incluis – waren wel verenigd zondag in Brussel op de Parade en dat is de professor blijkbaar ontgaan. Het zou prof. Devos ook sieren, mocht hij zijn analyse van enkele weken geleden, waarin hij zogezegd wetenschappelijk verkondigde dat Hart boven hard op sterven na dood was als beweging, zou rechtzetten. Maar ja, kristallenbolkijkers laten zich eerst betalen en de volgende keer krijg je een ander verhaal voor hetzelfde geld.

Het advies van Yves Desmet tenslotte. Hem is het niet ontgaan dat de beweging zich ,,meer en meer organiseert buiten de klassieke politieke structuren’’ en vreest voor ,,politieke recuperatie’’. De klassieke partijen kampen met ,,het onvermogen om een stem en een structuur te geven aan deze buitenparlementaire oppositie.’’ We vrezen dat Desmet hier gelijk heeft. Toch pleit ook hij voor ,,organisatie en structuur’’ om het gedachtengoed te verankeren. Hart boven Hard zou in zijn visie alles wat zich aan de linkerflank van het politieke landschap bevindt, moeten verenigen, in weerwil van de duizend bloemen die ,,voorlopig weinig met elkaar te maken willen hebben,’’ naar het voorbeeld van wat de NV-A deed aan de rechterzijde van dat firmament. Een mooie contradictie: want hoe kun je partijen samenbrengen, als je ervoor kiest om je te organiseren buiten de klassieke politieke structuren? Desmet had kunnen weten – als hij tenminste nota had genomen van het programma van de beweging – dat Hart boven hard ook haaks staat op de vermolmde particratieën in dit land. De tiende hartenwens ,,Doe de democratie’’ gaat daarover. Niettemin bedankt voor het advies, Yves. Maar een schamel pendant worden aan de linkerzijde van wat het Nieuw Vlaams Belang (ex-NV-A) presteerde aan de rechterzijde, ik denk dat geen enkele regenwandelaar dit zondagnamiddag in zijn hoofd had zitten.
———————-
Bronnen zijn DS en DM van maandag 30 maart 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s