Het orakel van A’pen

Een man die dit weekend een in het park trainende triatlete neerstak met een mes, wilde de week ervoor al opgenomen worden in een psychiatrisch centrum. Maar hij werd wandelen gestuurd. Nu enkele dronken stakers wat orde brachten in het bureau van justitieminister Geens, is dit nieuwsje uiteraard niet meer dan een rimpeltje in een storm op zee.

bdw

“Hij stapte vorige maandag in Antwerpen op de bus richting het psychiatrisch centrum in Zoersel”, vertelt advocaat Tim Smet. “Hij vroeg om opgenomen te worden.” De opname werd geweigerd, omdat hij geen gevaar zou vormen voor zichzelf of voor de maatschappij. Hij zorgde voor problemen om alsnog opgenomen te kunnen worden, maar dat gebeurde niet. De politie werd erbij gehaald, maar hij werd snel vrijgelaten. (1)

Het orakel van Antwerpen daarentegen schrijft – als we HN mogen geloven, maar dat doen we al lang niet meer –  ,,bijna uitsluitend een boodschap in maximaal 140 tekens in uitzonderlijke omstandigheden’’ (sic!) (2). De zinloze steekpartij in Park Spoor Noord, waarbij de Antwerpse triatlete Sofie Goos gewond raakte, was er zo een. “Ik wens haar spoedig herstel en sterkte toe. Geen begrip voor zulke zinloze daden. Nooit!”, tweette het orakel.

In zijn stad lopen echter genoeg militairen te kijk en schieten speciale interventie-eenheden met ,,less lethal weapons’’  op een Syrisch 14jarig meisje, als het binnen een instelling nog maar eventjes loos durft gaan. Je moet als psychisch lijdende natuurlijk wel eerst intra muros geraken, alvorens er op jou kan geschoten worden. Want een psychoticus die zichzelf aangeeft voor opname, omdat hij zelf vreest dat hij anders vreselijke dingen gaat doen, mag in A’pen gewoon vrij rondlopen en een sportende atlete aanvallen. Zijn gedrag wordt vervolgens door de burgemeester van die stad categoriek in 140 lettertekens als ,,zinloos en onbegrijpelijk geweld’’ gecatalogeerd. Als je dat eens allemaal op een rijtje zet, kan de enige conclusie zijn, dat zo iemand totaal onkundig is om zo’n stad te leiden en best zijn ontslag indient.

Nog een andere politica – van groene strekking overigens – vond het allemaal onheilspellend genoeg, om te gaan twitteren ,,voor meer liefde in de wereld’’. Nogal vaag, maar daar kunnen we ons wel iets concreters bij voorstellen: meer omkadering en meer opvangplaatsen en zorg in de psychiatrie bvb. Zijn het dramapolitici of gaat het hier  om verlies van werkelijkheidsbesef, dat anders vooral psychotici parten speelt? Het orakel van A’pen kan zijn twittermachine misschien eens een tijdje afleggen en bij zichzelf overwegen, om een maandje vrijwillig mee te draaien op een psychiatrische afdeling, bij voorkeur zelfs misschien op zo’n afdeling binnen een gevangenis. Kwestie van het eigen werkelijkheidsbesef opnieuw op te bouwen.

———————-

(1) http://www.demorgen.be/sport/belager-van-triatlete-sofie-goos-vroeg-zelf-tevergeefs-om-opname-in-psychiatrie-b29d022b/?utm_source=demorgen&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=daily&utm_userid=855da4b-3adf-f1b7-5e04-40021281a60b

(2) http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160516_02290492