Hete herfst gestart: dag van de hoop.

Dit was geen gewone betoging en andere koek dan die vorige vakbondsmobilisatie tegen di Rupo 1. Vooreerst was er een ongewone manifestatie van de sociale macht, die enkel de machtsbron heeft van het getal: 60.000 aangekondigd, maar het dubbele volgens de politiediensten: 120.000. De aanvang van de betoging draaide in de soep, het einde ook: het station Brussel Noord kon eerst nauwelijks snel genoeg ontruimd worden vanwege alle betogers die vanuit alle hoeken aangevoerd werden. Het was hallucinant om te zien hoe de politie bepaalde uitgangen in het station om veiligheidsredenen nog voor het begin moest afzetten. Sommige treinen strandden in Brussels Zuid en betogers moesten de betoging tegemoet stappen. Even hallucinant de mededeling van de treinconducteur, ondergronds ergens tussen Brussel Congres en Brussel Schumann: ,,Vanwege een politiebevel mogen wij het station Brussel Noord niet binnenrijden.” Voor een dagdagelijkse pendelaar tussen Kortrijk en Oostende is het eens wat anders, geen mechanisch defect aan een overweg, bvb.

Kortom, niemand had de toestroom verwacht.

Ander belangrijke vaststelling: de sfeer was niet die van enige gelatenheid, zoals tegen di Rupo 1, toen de vakbonden zich eigenlijk al verkocht wisten door hun politieke verlengstukken in die regering, nog voor er onderhandeld kon worden; iedereen reeds een beetje blij dat er na 500 dagen een regering was. Neen, wel integendeel de vakbonden kregen vandaag een huizenhoog mandaat, een stevige back-up, waarmee ze de usurperende, rechtse regering Michel/De Wever, recht in de ogen kunnen kijken. De sfeer was positief combattief, maar evolueerde  helaas op het einde door een honderdtal heethoofden die zich lieten provoceren door infiltranten eerder negatief combattief, wat de door de monopolies gecontroleerde mediatrusts dan weer toeliet om te gaan focussen op de uitbarsting van het geweld. Maar laat ons wel wezen, geweld dat enkel maar werd uitgelokt door een regering die nog voor ze aan de slag ging, het nodig vond om op Thatcheriaanse wijze de bevolking te bashen met allerlei besparingsmaatregelen ,,van moeten” en niet ,,van willen”. Het is vreemd te moeten vaststellen dat de liberalen in deze regering nauwelijks op de hoogte zijn van de ideeën van  hun founding father John Locke en zijn 17de eeuwse ,,Treatises on Government”: ,,Legislative power is only fiduciary power for specific ends. People still possess the power to remove or alter the legislature. Abusive rulers command no allegiance over their subjects.”

Vandaag werd een belangrijke stap gezet met het oog op ,,to remove or alter this legislature”.

Drie: de jeugd van het Anneessensplein, aandoenlijk. Ik hou van scholieren op straat. GAS was mijlenver weg. Het was geleden van het arrest Connerotte dat ik nog scholieren op straat zag komen. Hoopgevend is dat. Anderzijds oudere mensen die nog nooit betoogd hadden in hun leven… En anderen, zoals deze hieronder,die het nooit zullen opgeven om te ijveren voor een betere wereld, voor mij het beeld van de dag:

P1030615a

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s