Ik zoek de warme lente

We zijn half maart en nog geen tekenen van een ontluikende lente. Alhoewel, een grotere opkomst dan gepland voor de vakbonden van de overheidsdiensten vanmorgen op het Muntplein: militantenconcentratie met enkele duizenden. Met ACOD Onderwijs West-Vlaanderen waren we welgeteld met 73. Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht, omdat heel de sociale strijd tegen de rechtse regering en haar soberheidspolitiek, in mijn eigen school, zo dood is als een pier. Hoe dat komt? Na de succesvolle stakingsacties in november en de betoging met 120.000 in Brussel, viel alles stil. Eerst waren er de examens en dan het eindejaarsreces. De vakbonden gingen aan tafel en hebben zich een agenda laten opdringen die het sociaal verzet geen deugd deed. Eerst was er de sectorale opdeling: de ,,tien” gingen aan tafel voor de privé, maar voor de overheidssectoren kwam er gewoon niets op gang. Vervolgens was er een halve scheuring in het vakbondsfront: rood zei vrij snel dat het onvoldoende was, terwijl groen nog wou voortpraten. Vooral die dubbele opsplitsing komt de zwakke regering Michel De Wever goed uit. Vakbonden en sectoren in verspreide slagorde betekenen dat je de één tegen de ander kunt uitspelen. En dan kwam daar nog Charlie bij, die de maatschappelijke verontwaardiging verder kanaliseerde: de verhardende, sociale klassentegenstellingen konden weer eens ondergeschikt gemaakt worden aan het veiligheidsthema en het thema ,,vrijheid van meningsuiting”. Dat alles maakte dat de regering Michel De Wever moeiteloos met tien veiligheidsagenten in hun kielzog op skivakantie kon vertrekken.

Het is de zwakte van onze syndicale beweging in België: verzuild tot en met, en ook nog eens sectorieel totaal verdeeld, een schoolvoorbeeld van waarom Max Weber met zijn klasse-begrip het gehaald heeft op Karl Marx. Desalniettemin, zelfs blauw was vandaag talrijk present op het Muntplein, naast veel groen. Bij zoverre dat ik mij de vraag stel, in hoeverre Mr. Leemans nog gedekt wordt door zijn achterban, als hij nog eens aan tafel wil schuiven.

Mijn eigen ACOD Onderwijs West-Vlaanderen, dan. Na de toespraken en de getuigenissen vroeg ik aan onze vakbondssecretaris hoe het nu verder moest. Volgende week is er Antwerpen, waarop ik niet zal intekenen. Ik moet ook nog aan mijn leerlingen denken en kan niet elke week staken. Er waren 73 West-Vlaamse ACOD-militanten vandaag verzameld in Brussel. Waarom die mensen na de vrij korte actie aan het Muntplein niet eens samenbrengen? Wie is wie? Wat kunnen we plannen de komende weken en maanden; hoe zijn er eventueel spectaculaire acties te plannen, andere, dan de obligate treinrit naar Brussel of Antwerpen? Regionaal, in Brugge, Oostende, Roeselare of Kortrijk? Maar neen, ik kreeg de boodschap van: ,,We zijn klein; we zijn voorzichtig…” Onderwijsmensen zijn voorzichtig; ze zijn bang voor hun directies; de rode vakbond is in West-Vlaanderen sowieso al het kleine broertje van het oppermachtige COC, denk ik dan. Maar is dat zo? Ik heb weinig COC’ers gezien vandaag. Syndicalisme en onderwijs: ik denk niet dat het ooit wat wordt. Leerkrachten kiezen voor hun leerlingen, hun klaswerking; ze willen ze niet in de steek laten; eens ze hun vaste benoeming hebben, zeggen ze hun lidmaatschap op aan de vakbond en ze gedragen zich braaf als schapen en op een dag zijn ze… geschoren.

Zoveel is duidelijk: het sociaal verzet is ongeveer pierendood (in het onderwijs dan toch) en het zal opnieuw opgebouwd moeten worden: Hart boven Hard zondag 29 maart wordt bepalend en woensdag 22 april nog veel meer. Wordt vervolgd.

Schrijnend: tientallen mensen zonder papieren, illegaal tewerkgesteld via koppelbazen, komen hun rechten opeisen bij een staking van de overheidsdiensten.

Schrijnend: tientallen mensen zonder papieren, illegaal tewerkgesteld via koppelbazen, komen hun rechten opeisen bij een staking van de overheidsdiensten.

P1040483a

Nog zo'n beeld van de dag, opgedragen aan onderwijsminister Hilde Crevits.

Nog zo’n beeld van de dag, opgedragen aan onderwijsminister Hilde Crevits.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s