Je suis Berbere

Het konijnenverstand van de politicus wiens naam wij niet meer vernoemen, vanwege overbekend en daardoor redundant geworden, de Vlaamse Salvini, zeg maar, ziet een gevaar in de Berbers in ons bescheten Vlaanderen. Dus haalde ik mijn Berbermuts van op zolder en ben ik voortaan graag Berber.

Niet toevallig kwam ik deze namiddag op de trein naar huis deze paradox tegen: ,,De figuur die bij uitstek de mensenrechten zou moeten belichamen, de vluchteling, markeert juist de diepe crisis van dit begrip ,,mensenrechten”. ,,Het begrip mensenrechten,” schrijf Hannah Arendt, ,,dat op het vooronderstelde bestaan van een menselijk wezen als zodanig berust, stortte in, toen zij die verklaarden erin te geloven, voor het eerst geconfronteerd werden met mensen die alle kwaliteiten en specifieke relaties verloren hadden – behalve dat zij nog mensen waren.” (1)

Om het met de woorden vanop het ,,schoon verdiep” te zeggen: we hebben geen mensen, maar armoezaaiers geïmporteerd, al die jaren.

,,Zodra het in het systeem van de natiestaat niet meer mogelijk is de zogeheten heilige en onvervreemdbare mensenrechten als rechten van staatsburgers te presenteren, blijken ze geen enkele garantie en werkelijkheid te bezitten.” (2) Dan geldt de Blut und Boden-cultuur van het fascisme: welke mens is wel en welke mens is geen burger… Wie en wat is Vlaams? Wie en wat is niet Vlaams? Die vraag beantwoorden wordt dan de hoogste politieke taak.

Je suis Berbere

Je suis Berbere

————————

(1) H. ARENDT, Essays in understanding 1930-1954, p.299.

(2) G. AGAMBEN, Homo sacer. De souvereine macht en het naakte leven, p.137.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s