Jean Espe aan de leugendetector

We pikten uitzonderlijk nog eens een Terzake-uitzending mee (1), omdat we wilden weten hoe ons aller Pietje de Leugenaar, in de persoon van onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zou reageren op de aantijgingen van het Burgerplatform BXL Refugees, dat met zijn menselijke ketting de politierazzia aan het Maximiliaanpark zondagavond flink in de war stuurde.

En het leverde wel wat op. Het standpunt van het Burgerplatform kwam met beelden aan bod tussen minuut 1:00 en 5:44 (in totaal dus nauwelijks vijf minuten), terwijl de N-VA minister bij Kathleen Cools nadien, meer dan 11 minuten de tijd kreeg om alles uit te leggen (of het dubbele van deze tijd). Dat de NV-A meer spreek- en zendtijd krijgt dan om het even welke andere opposant, op onze nationale omroep, zijn we intussen gewoon.

Desalniettemin werd het geen walk-over. Cools had haar huiswerk goed gemaakt en Jambon ging diverse malen zwaar in de fout. Hij zat duidelijk niet op zijn gemak, wat we konden afleiden uit wiebelend voetenwerk, zwaaiende armgebaren, maar vooral het typische non-verbale communicatiegedrag van het met de hand beroeren van neus en mond, wat nogal vaak wijst op liegen, maakte dat Pietje de Leugenaar al vanaf de eerste vraag door de mand viel. Tot zesmaal toe zelfs: op minuut 5:57, 7:06, 9:33, 10:44, 14:10, 16:55 . Telkens volgde bij Jambon onbewust het neus- en mondgebaar op de venijnige vraag van Cools: de eerste keer bij de vraag naar de mol die binnen de politie de geplande razzia lekte (5:57); de ,,sabotage” binnen de politie en administratie (7:06); de beten van politiehonden en gebroken benen, het stelen van persoonlijke bezittingen van de transitvluchtelingen (9:33); de verdeeldheid over het migratiebeleid binnen de regering (10:44); de cijfers over het aanzuigeffect, die hij niet kon staven (14:10). En zelfs toen Cools Jambon nog het eerreddend doelpuntje aanbood met een vraag over het verlagen van veiligheidsniveau 3 naar 2 (16:55), bleef de minister naar zijn mond tasten, een valstrik vrezende wellicht en wou hij het toegegooide bloempje toch nog ,,nuanceren”.

Over dat plotse verlagen van dat veiligheidsniveau, daags na het fiasco van de razzia in het Maximiliaanpark, hebben wij zo onze bedenkingen, namelijk waarom het binnen de 12 uren na de mislukte razzia afgekondigd wordt. Dat is vermoedelijk enkel en alleen maar om via agendasetting de aandacht van de mainstreammedia af te leiden van het burgerprotest in Brussel Noord. De goegemeente weet zich weer veilig, ondanks het feit dat de politie intern door mollen gesaboteerd wordt…

Maar voor de communicatiespecialisten van de NV-A is er dus nog heel wat werk aan de winkel. Jambon werd moeiteloos door Cools in de hoek van de boksring gedrumd en vakkundig afgemaakt, zelden gezien. Het werd helemaal te gortig (11:18), toen Cools hem tussenin eventjes maar wou onderbreken. ,,Als u mij mijn redenering laat afmaken, dan hebben we een volwassen gesprek,” dacht de minister te moeten overschakelen op metacommunicatieniveau, heel tricky zoiets, als je Watzlawick een beetje kent. Probleem was natuurlijk dat er bij Jambon die er zich alleen maar probeerde uit te lallen, op dat moment geen schijn van een redenering die naam waardig was. Bijkomend probleem is natuurlijk dat je je gesprekspartner – hier Kathleen Cools –

afschildert als iemand die ,,onvolwassen” communiceert. Hoe volwassen is dat? Dat moet de minister echt afleren.

Intussen stapelen de onderzoeken voor Jambon zich ,,exponentieel” op: een onderzoek naar de mol binnen het politiekorps; een onderzoek naar de hondenbeten van de politiehonden, de diefstallen van smartphones en persoonlijke bezittingen van transitvluchtelingen en door deze mensen opgelopen beenbreuken; een onderzoek naar de folteringen van Soedanezen, en we kunnen nog een tijdje doorgaan. Het is nu vooral uitkijken naar de resultaten van al deze interne en externe onderzoeken… Misschien zijn die ,,significant”, trekt de minister dan ,,proportioneel” zijn conclusies en dient hij zijn ontslag in.


(1) https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/terzake/2018/terzake-d20180122/