Kan kunst de wereld redden? (Editie 2012)

,,Kunst kan een invloed hebben op hoe mensen denken over de wereld, als ze er tenminste voor openstaan. Maar uiteindelijk ligt de macht om de wereld te redden bij de bereidwilligheid van mensen.” (Tatiana)
,,Ik denk dat we zonder kunst wel kunnen leven, maar het leven zal een stuk minder aangenaam zijn.” (Jessica)
,,Ja, kunst brengt iedereen iets bij op een manier die geen enkel mens een ander kan bijbrengen.” (Naomi)
,,Neen, kunst is niet krachtig genoeg om voor verandering te zorgen. Kunst is nog al te vaak niet toegankelijk voor het gewone volk. En het is vanuit het volk dat een opstand moet groeien.” (Frannie)
,,Neen, kunst is een manier om mooie harmonische zaken te respecteren en ook een middel om leed uit te drukken. Kunst kan de wereld niet redden, alleen een poging doen om de wereld te verbeteren.” (Morgane)
,,Neen, het kan de wereld enkel mooier maken naar zijn einde toe. L’art pour l’art probeerde om de kunst en de wereld nog te redden. Was dit geslaagd, dan was er overal geen oorlog aan de gang, want oorlogen maken onze wereld kapot, kapitalisme en oorlog. Picasso probeerde met de ,,Guernica” de wereld te tonen welke gruwel oorlogen teweeg brengen. Maar als het tot een oorlog komt, hangt men in de VN-hoofdzetel een doek voor het schilderij, om de ,,war on terror” aan te kondigen. Kunst kan deze wereld niet meer redden; we zijn al te ver in verval.” (Hans)
,,Misschien dat kunst ons soms de ogen kan openen voor de gruwel in de wereld, zoals Picasso deed met zijn ,,Guernica”, maar echt redden, denk ik niet. Kunst kan ons wel bewuster maken van de wereld.” (Céline)
,,Kunst is net als godsdienst opium voor het volk. Voor sommigen is kunst ontspanning en een uitlaatklep voor maatschappelijke spanningen. Daarnaast kan kunst de wereld helpen redden, want het is nog het enige medium van waarheid… Soms helpt het mensen op emotioneel vlak, maar kunst zal de wereld niet redden.” (Maïté)
,,Er is meer nodig dan kunst alleen; kunst is een communicatiemiddel; gevoelens kun je uiten zonder woorden, een song, een tekening, maar de wereld zal dit niet redden.” (Liesbeth)
,,Kunst kan de wereld niet redden: de ideeën die eruit voortspruiten kunnen de wereld redden. Kunst zet ons aan tot denken, beter begrijpen en dus tot verandering.” (Joachim)
,,Neen, doordat je altijd en overal met kunst om de oren geslagen wordt, heeft kunst zijn waarde verloren.” (Silke)
,,Ja, want als er geen kunst was, zou de wereld een vacuum zijn, een kritiekloze, kleurloze en fantasieloze strijd om de macht, het geld en het overleven. Zonder kunst zouden we enkel de ellende zien en niet de schoonheid. Kunst helpt om trauma’s te overwinnen en om te duiden wat gezien MOET worden; zonder kunst overleven enkel slechte bedoelingen.” (Joeri)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s