Kan kunst de wereld redden? (Editie 2013)

Kunst kan de mensen sensibiliseren, aanzetten tot denken. We hebben krachtige kunstwerken nodig, als we de wereld willen redden. Een schilderij waarop een berg fruit staat of een ruiker bloemen, zal niemand doen nadenken over een betere wereld, hoogstens deze plaats wat mooier maken, wat neerkomt op een vlucht uit de gruwelijke werkelijkheid, die wel nood heeft aan een redding. Er is meer politieke kunst nodig; kunst hoeft niet bang te zijn om wat verkeerd loopt in deze wereld, aan te klagen. (Tara)

Kunst zal de wereld niet redden; de ideeën die voortvloeien uit kunst, kunnen dat wel. Zonder kunst leven gaat niet. We hebben kunst nodig; het is cultuur; het brengt ons in extase; maar kunst is ook nodig vanwege zijn kritische, opiniërende functie. Een kunstwerk zegt meer dan een tekst, want het is een beeld en daar hangt geen vast verhaal aan. Mensen kunnen het oneens zijn over het beeld en er een andere mening over hebben. Dat is juist het mooie aan kunst; zoals Philip Aguirre zegt, ,,stel kunst meer vragen, dan dat ze de wereld verbetert.’’ (Vincent)

Kunst kan de wereld niet redden, maar mensen doen nadenken, de Guernica van Picasso bvb. Bij geweld op televisie blijf je ongevoelig zitten; bij een kunstwerk ga je naar de achterliggende betekenis zoeken; je blijft er minstens even bij stilstaan. (Thibault)

Kunst maakt de wereld mooier en interessanter; zonder kunst zouden we geen schoonheid zien; enkel ellende. Kunst bezorgt de samenleving ook een economische meerwaarde, maar zou ze niet beter gewoon een uiting van gevoelens moeten zijn, zonder de invloed van het geld? Kunst kan de maatschappij bekritiseren, maar zolang de toeschouwer niets met deze boodschap doet, zal kunst niet veel kunnen redden. (Laure)

Kunst kan een grote invloed hebben, maar zal de wereld niet redden. Te weinig mensen bekommeren zich om kunst en staan stil bij de bedoeling of betekenis van een werk. Kunst zal eerst het publiek echt moeten raken, om invloed te kunnen uitoefenen. Er is het schokeffect van een werk als ,,Guernica’’ bvb., maar als de oorlog eraan komt, wordt dit kunstwerk gemakkelijk genegeerd, zoals tijdens de persconferentie van Powell op de Veiligheidsraad van de VN, toen hij de oorlog tegen Irak aankondigde. (Kaylie)

Kunst kan de wereld niet redden, maar ons wel bewust maken van de fouten die we maken. De wereld redden lijkt me een brug te ver. Als je de ,,Guernica’’ van Picasso bekijkt, ben je ten zeerste onder de indruk: dit schilderij is een aanklacht tegen de oorlog. Dit schilderij dateert van eind de jaren ’30 uit de vorige eeuw; daarop zijn nog heel wat conflicten gevolgd, waarvan sommige nog steeds aan de gang zijn. Dit is voor mij het ultieme bewijs dat kunst de wereld niet kan redden. (Maxim)
Die redding van de wereld is relatief: kunst kan ons even wakker schudden, ons doen stilstaan bij wat er gebeurt in de wereld. Maar hoeveel mensen breken daarna nog lang hun hoofd over zo’n werk? Weinigen. ,,Guernica’’ heeft op een bepaald ogenblik die invloed gehad, maar tijdens een persconferentie die een militaire aanval in Irak aankondigde, hing men er een doek over; men was al weer lang vergeten wat het schilderij aankloeg. Voor sommige mensen kan kunst iets veranderen; voor anderen dan weer niet. Wel zijn we altijd naar iets moois op zoek, iets wat ons in vervoering kan brengen: op die manier is kunst een lichtpunt in onze wereld. (Sarah)

                     (1)

(1)

Wat valt er te redden? Oorlog voeren is inherent aan het mens-zijn. Er is meer nodig; kunst kan ons de gruwelen van de wereld laten zien; een realiteit die we proberen te onderdrukken. Diep vanbinnen weten we al lang hoe slecht het eraan toegaat. We zien alleen dat anderen, kunstenaars horen daar bij, over hetzelfde nadenken en dat zorgt dan even voor een samenhorigheidsgevoel en harmonie. Heel misschien kan kunst het mens-zijn van enkele individuen redden, maar de wereld is te groot geworden om ze met één factor – de kunst – te kunnen redden. (Josie)

Kunst kan de wereld niet redden, hoogstens wat opinies beïnvloeden. Kunstwerken kunnen mensen aan het denken zetten. Via kunst kun je ook emoties uitdrukken, wat via woorden niet altijd kan. Kunst kan fungeren als therapie: in outsiderkunst uiten psychiatrische patiënten hoe ze zich voelen. (William)

Kunst kan de wereld niet redden, wel de mensheid. Kunst heeft in zoveel vormen en uitingen een positieve invloed op de mens. Kunst maakt ons bewust van bepaalde maatschappelijke, politieke problemen; kunst kan ons aanzetten tot gedragsveranderingen en ons ook gewoon gelukkig maken. Voor de kunstenaar zelf is kunst een middel om op een positieve manier emoties te uiten. (Goele)

_________________________________

(1) foto ontleend aan: http://hragvartanian.com/2008/07/13/new-museum-sucking/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s