,,Misschien als er snel en hard werd gestraft…” (1)

Inhoudelijk sterke debatten mogen meemaken op Manifiesta 2013 met Jan Fermon, Jos Verbist (over klassenjustitie); over literatuur en engagement met Tom Lanoye, Jeroen Olyslaegers en Thomas Decreus; en onze zogenaamde ,,groene” energie met Tom De Meester.

,,Het was te absurd, om het zelfs maar op de scène te kunnen brengen,” zegt Jos Verbist. ,,Het verhaal van de black box van de Liberiaan, waarin mensen in het Kortrijkse hun 150.000 euro zwart geld als minimum inleg konden deponeren, waarna ze het geld natuurlijk kwijt waren. De gedupeerden waren niet de eerste, de beste, maar meer dan gewoon vermogenden, die er warmpjes inzaten en die een klein beetje naïef waren geweest. Verbist vertelde over de rondgang van de theatermakers langsheen de Belgische correctionele gerechtshoven, op zoek naar materiaal voor ,,Tribuna(a)l”, een voorstelling die messcherp de klassenjustitie in dit land demonstreert, terwijl de diamantairs en de verantwoordelijken voor het Fortis-bedrog buiten schot blijven, zie je in de voorstelling de simpele lieden verschijnen, die eenvoudige misdaden plegen aan de ene kant en de spektakelmaatschappij van advocaten als de grootste acteurs. (2)

Jan Fermon hield een krachtig pleidooi voor een meer democratische justitie in een onrechtvaardige maatschappij. Dat is nodig om verschillende redenen: zo zien we het recht op bvb. eigendom van de aandeelhouders primeren op het recht op werk bij het verijdelen van stakingen; het recht op eigendom van grote projectontwikkelaars primeert op het recht op wonen (als krakerspanden ontruimd worden bvb.) en het recht op intellectuele eigendom (van de farmaceutische industrie) drukt het recht op gezondheid van de patiënt weg.

Terwijl justitie opener en democratischer zou moeten worden, wil rechts in dit land een strengere, repressievere justitie die nog veel meer de privébelangen van de elite vertegenwoordigt en beschermt. Daarom moeten we naar een meer ,,participatief gerecht”, waarin gewone burgers deelnemen aan het functioneren van justitie. Voor kleinere criminaliteit, waarbij zowel daders als slachtoffers verweesd achterblijven, moeten er meer herstelgerichte processen
Bij het afbouwen van de pro deo-verdediging wordt justitie nog minder toegankelijk, want bepaalde categorieën van rechtzoekenden vallen hier opnieuw uit de boot. Justitie moet dichter bij de mensen komen, in de wijken en niet provinciaal gestructureerd, met kleine kantoren voor vrederechters, minder formalistisch, die bevoegd worden voor de kleine criminaliteit in de wijken bvb.

Nu is er het lopende bandwerk voor de politie- en correctionele rechtbanken die nauwelijks de toevloed aankunnen en daarnaast heb je de gala-justitie, maar dat is één duizendste van alle zaken die dagelijks behandeld worden. Justitiehuizen kampen met een overaanbod van dossiers en hebben geen personeel genoeg: ook daar overheerst bandwerk. De GAS-boete- politiek bewijst één ding, dat justitie faalt.

Justitie wordt teveel overgelaten aan de rechtse partijen in dit land. Die pleiten enkel voor meer repressiviteit en dat maakt de maatschappij alleen maar minder sociaal. Links heeft oplossingen hiervoor oplossingen, terwijl rechts hier niets te bieden heeft. Voor elke school die je opent, gaat er een gevangenis dicht, maar nu doen we net het tegenovergestelde.

Jos Verbist en Jan Fermon op het justitiedebat.

Jos Verbist en Jan Fermon op het justitiedebat.

Afghaanse kinderen van asielzoekers op zoek naar een onderkomen en papieren.

Afghaanse kinderen van asielzoekers op zoek naar een onderkomen en papieren.

Tom Lanoye, Thomas Decreus en Jeroen Olyslaegers over literatuur en engagement.

Tom Lanoye, Thomas Decreus en Jeroen Olyslaegers over literatuur en engagement.

Dichters Michael Vandenbril en Maarten Engels.

Dichters Michael Vandenbril en Maarten Engels.

————————–
(1) Versregel uit ,,Dit is de muur” van Charles Ducal.
(2) https://patrickghyselen.wordpress.com/k-town-anytown/tribunaal-antigone-na-de-hervorming-van-justitie/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s