,,Misschien dient alleen maar een gat gekapt.” (1)

Het is het gevoel van opluchting dat je krijgt, als je er pakweg tienduizend mensen en meer ziet rondlopen, met ergens dezelfde verzuchting: ,,un mundo mejor es posible”’ (Castro): er is een betere wereld mogelijk, dan deze nu. Misschien is het zelfbedrog, misschien ook niet. Maar er zijn nog sociale organisaties, bewegingen, groepen, vakbonden, politieke partijen die daarmee bezig zijn, ja. Engagement mag nog, kan nog. Niet met de bedoeling de wereld draaiende houden, zoals die nu draait, met al zijn uitwassen, maar deze wereld doen draaien op een andere, meer humane, rechtvaardiger manier.

Vaderlanddichter Charles Ducal mocht het onderwijsdebat inleiden met zijn zeer toepasselijk  1 september gedicht:   ,,Faalangst'':  ,,Het doel van de les is een plek in de  voorraadschuur/longen en tongen, die goed doorkookt en gezwollen te koop zullen zijn op de markt. Juni schudt de zeef: wie er door valt, belandt in schuif B.

Vaderlanddichter Charles Ducal mocht het onderwijsdebat inleiden met zijn zeer toepasselijk 1 september gedicht: ,,Faalangst”: ,,Het doel van de les is een plek in de voorraadschuur/longen en tongen, die goed doorkookt
en gezwollen te koop zullen zijn op de markt. Juni schudt de zeef: wie er door valt, belandt in schuif B.

Ik ben dit jaar gestart met het onderwijsdebat. Nico Hirtt en zijn studiewerk rond de sociale ongelijkheid die door ons onderwijssysteem gereproduceerd wordt, volg ik sinds jaren. Ik ben een fan, zal ik maar eerlijk bekennen. Op het debat kreeg ik nieuwe munitie in de vorm van cijfermateriaal van Olivier Malay, dat erop wijst dat de onderwijskloof tussen de haves and de have-nots sprongsgewijs toeneemt. Het is schrijnend om te moeten vaststellen dat onze onderwijsmakers hiervan helemaal niet wakker liggen, wel integendeel pleiten voor nog meer toegangsdrempels tot het onderwijs in de vorm van hoger inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs bvb. De kersverse onderwijsminister belooft dat het inschrijvingsgeld niet boven de 1.000 euro mag uitkomen. Dat wordt dan 999 euro…

Maar er ligt nog meer in het verschiet: een centraal examen bvb., dat elke autonomie aan de school en de leerkracht ontneemt en nog twee klassen van scholen zal creëren diegenen die alles toeleggen op dat centraal examen en de anderen. Je mag zelf kiezen tot welke school je in de toekomst zult behoren… Een centraal examen is een sociale guillotine – dat leert de situatie in Frankrijk – en wij gaan dat er nog eventjes bovenop ons reeds zeer selectief onderwijssysteem (selectie vanaf 12 jaar) bijnemen… Schrijnend was het verhaal ook van Mie Branders over de gebouwenproblematiek in de stad aan de stroom.

Ik heb me na dit debat na jaren opnieuw prompt lid gemaakt van OVDS, Oproep voor een democratische school, het enige serieuze alternatief, dat er nog rest tegen de bezuinigingsdrang in ons onderwijs en het elitarisme dat eruit voortvloeit. ,,Misschien dient alleen maar een gat gekapt”: het zullen er meerdere moeten zijn: tussenschotten wegkappen bvb. zonder dat het in realiteit een verkapte bezuinigingsoperatie wordt met schaalvergroting en fusies. De onderwijshervorming in het secundair is eigenlijk niets meer dan een hefboom tot verdere dualisering van onze maatschappij. We maken een onderwijsnet met elite-scholen en een net voor het immer flexibele precariaat dat later toch alleen maar hamburgerjobs aankan. Deze manier van denken moet een halt toegeroepen worden.

Oh ja, er waren nog tal van andere debatten en inspirerende sprekers. Dat wat ik kon meepikken zie je hieronder.

Boeiend: PCF (F) en SP (NL) in debat met de PVDA over Europa: in elk EU-land is de strategie van het kapitaal dezelfde: werkende mensen tegen elkaar opzetten.

Boeiend: PCF (F) en SP (NL) in debat met de PVDA over Europa: in elk EU-land is de strategie van het kapitaal dezelfde: werkende mensen tegen elkaar opzetten.

Zaal voor Angela Davis veel te klein. Dan maar met horten en stoten buiten gevolgd. Maar wat een charisma op 70jarige leeftijd...

Zaal voor Angela Davis veel te klein. Dan maar met horten en stoten buiten gevolgd. Maar wat een charisma op 70jarige leeftijd…

Na de vertoning van ,,Ma Bister'', Lydia Chagolls documentaire over de geschiedenis van de Roma, had ik nog heel wat vragen, maar de bus van W-Vlaanderen stond te wachten.

Na de vertoning van ,,Ma Bister”, Lydia Chagolls documentaire over de geschiedenis van de Roma, had ik nog heel wat vragen, maar de bus van W-Vlaanderen stond te wachten.

————————–
(1) Laatste versregel uit het gedicht van Charles Ducal ,,Dit is de muur”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s