Over het licht in de ogen van Manifiesta

Blauw en Groen zijn het over één ding eens ivm cultuur: de ideologisch neutrale VRT – die nota bene de PVDA weerde uit de stemtest – mocht geen mediasponsor spelen op Manifiesta – wat ze zelfs niet deed, maar soit, de intentie was er nog maar even, en pats! (1) We zitten met een nieuwe McCarthy in de figuur van ex-brouwzaalmeester Gatz, die uit het niets omhoog kwam te vallen tot Vlaamsch cultuurminister. We kennen allemaal de verborgen agenda van Gatz en zijn neoliberalen: de VRT op alle mogelijke manieren bashen, door de openbare omroep haar geld af te pakken, hen communistische sympathieën te verwijten en intussen de blauwe loper uit te rollen voor de commerciële trash van de bevriende VTM van mediamagnaat Van Thillo. Zeer doorzichtig.

Interessanter en misschien iets minder doorzichtig is de reden, waarom blauw en groen opeens uit één mond spreken, want Caron trad de vroegere VU’er prompt bij en het gaat over cultuur… Zou het kunnen dat Bart Caron groen lacht, vanuit een zeker ressentiment? Omdat PVDA als kleintje, als enige politieke partij erin slaagt rond zich, jaar na jaar, zoveel middenveldorganisaties en culturele tenoren te verenigen op Manifiesta? Dat steekt allicht geen klein beetje…

Aan de kersverse commissievoorzitter cultuur van onze Vlaamsche Gemeenschap: beste Bart, me dunkt dat je je focus beter op andere, veel prangender problemen richt binnen de culturele sector, zoals aangekaart door HartbovenHard, om er maar één te noemen. Of ben je intussen sinds je nieuwe benoeming zozeer deel gaan uitmaken van een bepaald establishment, dat je inspiratieloos maar wat meehuilt met de wolven? Jij kunt veel beter dan dit hard boven hart.
—————–
(1) http://www.standaard.be/cnt/dmf20141002_01299503?_section=63247159&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagmail&&M_BT=593665840048&adh_i=691a826b2917ee9e8bf7f3f08f3a6cbc

Tom Lanoye, Thomas Decreus en Jeroen Olyslaegers over literatuur en engagement.

Tom Lanoye, Thomas Decreus en Jeroen Olyslaegers over literatuur en engagement. Manifiesta 2013, toen was er geen mediasponsor; dit jaar leek het er even op dat er wel één zou zijn en het politieke establishment schreeuwt moord en brand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s