School en sociale controle

workingclasslearning

,,Scholen in het kapitalisme zijn geen instellingen waar je kunt leren, maar instituties van sociale controle. Hun doel is de reproductie van de bestaande verhoudingen tussen sociale klassen en de voorrechten verbonden aan deze bestaande sociale orde. Eerbied en gehoorzaamheid worden door de regelgevers ingeprent in het klaslokaal en daarbuiten op straat verder opgevolgd door politiekorpsen met automatische wapens.’’ (1)
Het recentste PISA-onderzoek van de OESO bevestigt nogmaals de schrijnende wanverhouding in ons Vlaams onderwijs en de stelling hierboven van Jack Barnes. Een Vlaamse vijftienjarige uit de 10% armste klasse heeft één kans op vier om nog in het algemeen secundair onderwijs (aso) rond te lopen; zijn leeftijdsgenootje uit de 10% rijkste klasse heeft dat in bijna negen kansen op tien.
Bij de zelfde leeftijdsgroep heeft bijna één of twee (47%) van de jongeren uit de 10% armste klasse al één jaar schoolvertraging opgelopen. Bij de tien percent jongeren uit de rijkste klasse is dat amper één op acht: nog geen 12%. (2)

onderwijsongelijkheid
De brede eerste graad die voorgesteld wordt in de hervormingsplannen van het secundair onderwijs is dan ook een doekje voor het bloeden. Nergens worden er meer omkaderingsuren berekend voor deze ingreep, wat er op wijst dat het de beleidsmakers op geen enkel moment menens is om hiervan ernstig werk te maken. De verlenging van de oriëntatie met twee jaar is ook onvoldoende. In feite is educatie die zich beperkt tot de levensperiode van jongeren, waardeloos en één grote mythe. In zo’n maatschappij kan er onmogelijk solidariteit ontstaan. We moeten educatie zien als een levenslang leren ook voor wie in het werkveld staat.

 

 

———————————-
(1) Jack BARNES, The Working Class and the Transformation of Learning. The Fraud of Education Reform under Capitalism, p.4.
(2) OESO, Pisa-rapport: Programme for International Student Assessment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s