Ten oorlog!

Misschien is het u ook opgevallen: we krijgen deze week dagelijks onze portie oorlogsnieuws in de vorm van zes F16’s die vertrokken zijn om in Syrië bombardementen uit te voeren, tegen de wil in van de plaatselijke regering daar en zonder VN-mandaat. Maar dat is maar een detail, want heel de Belgische bevolking is hier voorstander van, net zoals ze vandaag als één man achter Hazard & co staat. Goedele Wachters in het 13uur journaal kraait het uit van de pret: vanmiddag krijgen we exclusief zicht op het bommenmateriaal dat onze jongens zullen uitgooien boven de stellingen van IS, tot op vijf meter precies, als het moet.

Onze F16’s zijn dan misschien wel dertig jaar oud en aan vervanging toe, dat wordt overduidelijk in beeld gebracht met duchtig sleutelende mecaniciens die oude bedradingen vervangen; en geen enkele voetbalspecialist die er nog aan denkt om de geschorste Vermaelen in de volgende match tegen Wales te vervangen door 39plusser Timmy Simons, maar in Syrië kan het allemaal. De beelden van de oude bedradingen in de straaljager; onze jongens die het moeten doen met een simpele radio, zonder satellietverbinding, maar de Hollanders doen het ook, dus mogen we niet achterblijven enzovoort,… ze hebben maar één doel: de F35 van Lockheed is incontournable geworden. Zeker als je dan die bommen beziet,  want hier mogen we op onze twee oren slapen, tot op vijf meter precies treffen ze hun doel. Als er daar dan nog toevallig een kind rondloopt, is het zijn eigen schuld, zoveel is zeker en niet twijfelen: onze jongens in hun oude bakken lopen bij deze maneuvers meer risico dan de lokale Syrische bevolking.  En dus hoort bij die modernste hypertechnologisch precisiegestuurde bommen  nu éénmaal ook een hypermoderne straaljager zoals de F35. Of had u dat nog niet begrepen?

Naadloos switcht Goedele van de VS-enclave  Kleine Brogel  om naar het verzopen festivalterrein in Werchter, waar een baas van de lokale motorbende tevergeefs zijn zuurverdiende euro’s afdokt aan Schuermans voor een perceeltje moeras dat hij nu poogt droog te pompen om er zijn worstenkraam te kunnen neerpoten. Hij zit nu al in de schulden, zo lijkt het. Embedded journalist zijn bij ons oorlogvoerend vaderland of in de modder van Werchter, het smaakt even licht, amper twee dagen voor de vakantie losbreekt.

geen bommen